Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Omvisning i Farsunds nye skulpturpark

Kunstner Jon Aslak Fintland har gjort gården fra 1600-tallet om til galleri og skulpturpark.
Billedhugger Jon Aslak Fintland i Farsund
Billedhugger Jon Aslak Fintland i Farsund.
Photo: Maja Hagen Torjussen / Visit Sørlandet
I fire år har billedhugger Jon Aslak Fintland omgjort lensmannsgården i Farsund til galleri, skulpturpark og museum. Nå er attraksjonen en reise for barn og voksne gjennom fantasi, mytologi og historie.

Sterke tilknytninger til fortid, kunsthåndverk og historie er en selvfølge og nesten trivielt på lensmannsgården på Øyvoll, i Farsund. Kunstner Jon Aslak Fintland har gjort den verneverdige gården fra 1600-tallet om til galleri, museum og skulpturpark. Denne sommeren åpnes attraksjonen for offentligheten. Vi har blitt med på årets første omvising, guidet av kunstneren selv.

Kunstner Jon Aslak Finland gir omvisninger for besøkende..
Photo: Maja Hagen Torjussen / Visit Sørlandet

Kunstner Jon Aslak Finland gir omvisninger for besøkende.

Gjennom sin kunstnerkarriere har Jon Aslak Fintland (f. 1959) stilt ut skulpturer i stein og tre blant annet i New York, Tallinn, Tyskland og Frankrike. De siste fire årene har kunstneren tatt i bruk gamle tradisjonshåndverk. Dette er svært synlig i bruksredskaper og arkitektoniske detaljer på den historiske gården, som nå er aktuell for besøkende. 

Skulpturene i den store og frodige parken vi står i rammes inn av et steingjerde som er mange hundre år gammelt. I skulpturparken kan barn sveive den eldgamle slipesteinen i gang og bruke den, eller idemyldre med kunstneren selv - om utformingen av den tre meter høye giraffen som Jon Aslak skal lage av tre. Giraffen skal nemlig spise blader av skulpturparkens trær.

Jon Aslak Fintland med giraff
Jon Aslak Fintland med giraff.
Photo: Maja Hagen Torjussen / Visit Sørlandet

Jon Aslak Fintland holder hodet til det som skal bli en tre meter høy giraff.

Håndverk, tradisjon og lek

To av de gamle dørene inn til løa på gården demonstrerer to veldig forskjellige tradisjonelle teknikker. Likevel finnes en fellesnevner; dørene er laget uten at en eneste spiker er tatt i bruk. Dette er bare et av flere eksempler på at tradisjonelt håndverk både er naturlig og vesentlig for Jon Aslak sin opprettholdelse av det verneverdige bygget. 

I undersøkelsen av mulighetene i et stykke tre eller stein er Jon Aslak både forsker og kunstner. Han er nemlig overbevist om at materialet ofte kun har én ting det ønsker å bli. Prosessen drives av lek og nysgjerrighet, noe han utstråler i omvisningen. Hagen, huset og løa som galleri og museum - er noe kunstneren tenker skulpturelt om.

Spor av tid

Jon Aslak viser veien inn i løa. I rommet står skulpturene stilt opp på betonggulv, mystisk belyst av arbeidslamper. I galleriets første etasje peker kunstneren på slitasjen og uthulingene i veggene. Han forteller om kyrne som har stått her gjennom mange generasjoners gårdsdrift, før hans tid. Kyrne har gnaget og gnikket kroppene sine mot treverket i mange, mange år. Slitasjen fremstår som utforminger. Man kan se tydelige groper og formasjoner i treverket. 

Kunstneren forteller at det var jordgulv i løa da han tok over lensmannsgården. Jorda kom fra gjødselen som kyrne etterlot seg gjennom årene med gårdsdrift. 

Etter å ha bodd her i et år begynte Jon Aslak å grave i jorda. Et stykke nedi kom han over fullstendige eikestokker - det er en stor eikeskog rett bak lensmannsgården. Eikematerialet utgjorde gulvet for kyrne, med gjødselkjelleren under. 

- Eikematerialet har blitt behandlet av syre og bakterier fra gjødselsprosessen over hundrevis av år, sier han.

Disse materialene sparte han på. Nå lager kunstneren tresleiver og kjøkkenredskaper av eikematerialet som er herdet av urin og avføring. Et av redskapene bruker han blant annet som smørekniv når han tilbereder frokosten sin. Er du heldig så har kanskje kunstneren bruksredskaper fra det samme trematerialet til salgs på selve attraksjonen.

Jon Aslaks produserte bruksredskaper ligger i håndlagde trau på lensmannsgården.
Jon Aslaks produserte bruksredskaper ligger i håndlagde trau på lensmannsgården..
Photo: Maja Hagen Torjussen / Visit Sørlandet

Jon Aslaks produserte bruksredskaper ligger i håndlagde trau på lensmannsgården.

Book omvisning

Skulpturparken og museet er nå åpent for omvisninger guidet av kunstneren selv.

Les mer og bestill omvisning.

Historie, myter og fantasi

I den første etasjen av løa er skulpturene fra de to første epokene i kunstnerskapet hans utstilt. Skulpturene i tre og stein bærer tydelig preg av hva som opptok ham på 90-tallet. Her gikk det blant annet i en undersøkelsene av ondskapen. Nazistene og jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig. Jon Aslak sier at han var svært opptatt av Jens Bjørneboe på denne tiden.

I taket av løas første etasje har kunstneren laget et rektangulært hull opp til andre etasje. Lyset fra hullet faller ned mot strødd perlemor. Oppå dette fundamentet er det plassert en skulptur. Perlemor reflekterer mye lys og avslører flere av skulpturens mange perspektiver. 

Vi legger merke til kjempehendene på flere av skulpturene hans, som kan assosieres med mytologiske arketyper. Slanger er også et gjennomgående tema. Hvorfor går slangen gjennom stolryggen? - og fantasien er godt i gang.

- Det er altfor mye her nå, jeg må ta noen av arbeidene bort fra utstillingsrommet, ler Jon Aslak lunt. Det er tydelig at kunstneren kontinuerlig er i prosess med arbeidet på lensmannsgården med en tydelig tilstedeværelse gjennom omvisningen.

Jon Aslak Fintland i verkstedet
Jon Aslak Fintland i verkstedet.
Photo: Maja Hagen Torjussen / Visit Sørlandet

Jon Aslak i verkstedet.

Grunnleggeren av Christianssand

Lensmann Torgrim Arnfinson Øyvoll bodde på lensmannsgården på 1600-tallet. Etter at Jon Aslak overtok eiendommen for fem år siden fortalte naboen hans om en gammel stokk som Christian IV (grunnleggeren av Christianssand, i dag Kristiansand) ga i gave til lensmann Øyvoll, 400 år tilbake i tid. 

Jon Aslak forteller at ekteparet som flyttet inn på lensmannsgården på 1900-tallet overtok denne stokken sammen med huset. 

- Da paret bodde her, tror jeg ikke de var så interessert i historien bak tingene, forteller Jon Aslak og fortsetter:
- For da nabogutten trivielt spurte om han kunne få stokken, så fikk han den, smiler kunstneren og legger til: - Naboen har den ennå.

Slik er fortid og nåtid nært forbundet på lensmannsgården ved Øyvollsundet.

Lensmannsgården i Farsund
Lensmannsgården i Farsund.
Photo: Maja Hagen Torjussen / Visit Sørlandet

Lensmannsgården

Havet som leverandør og medvirker

Vi spør Jon Aslak om hvorfor han flyttet hit, selv om de romantiske omgivelsene langs Øyvollsundets hals åpenbart taler for seg. Kunstneren åpner ansiktet som om han er i ferd med å påpeke noe som for ham, er helt åpenlyst.

- Kystlinjen langs Lista, begynner han. 

- Landskapet endrer seg fra meter til meter. Se på vestkysten av Lista. De store hulene inn i fjellene, som om kjempene har hoppet ut av mytologien og skapt dette med nevene sine, forklarer Jon Aslak.

Jeg tenker på kyrnes egne utforminger av løas vegger. Spor av tid og historie. Og nå også, mystikk og norrøn mytologi. Vår kulturarv.

Ikke bare er Listas kystlinje inspirerende for kunstneren. Havet er nemlig en viktig leverandør av materialer:
- Dersom det oppstår en kraftig storm mellom Lista og England så kan stormen fint destruere skipsvrak som har ligget på havbunnen i årevis. Noe av dette flyter opp her, sier han. 

Jon Aslak viser vei inn til verkstedet ved siden av utstillingen. De to rommene i løas andre etasje skilles av selvlagde skyvedører av eik og gammel furu. På arbeidsbordet ligger en planke av mahogni som havet har skylt opp på land. Hva den skal brukes til, er ennå i prosess.

Tilfeldighet og design

Med Jon Aslak som formidler på den tradisjonsrike lensmannsgården er tilfeldighet og design unektelig det som gjør omvisningen unik. Kunstnerens kuratering av hans egne arbeider, tradisjonelt håndverk og byggets historie oppleves både nært og lærerikt. 

Bestill kunstnermøte i Farsund med Jon Aslak Fintland.

Tekst og bilder: Maja Hagen Torjussen.

Flere opplevelser i Farsund og Lista

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen