There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Farsund er en by med mange spennende historier. Bli bedre kjent med Farsund på byvandring med byens vekter.
Norges eneste kvinnelige vekter tar deg med på en byvandring i Farsund sentrum. Med tent lampe og morgenstjerne viser vekter-Elin deg byen sin og du får blant annet høre om sjøfartshistorie, kapertid, bybrann, heksebrenning, arkitektur og byliv både før og nå. Turene går fast hver dag utenom søndag i sommersesongen og kan bestilles av grupper resten av året.
Les mer og med deg på her: Bli med Norges eneste kvinnelige vekter på en guidet omvisning i Farsund.
Skipsfarten har hatt en sentral plass i Farsund i mange år. Allerede i 1795 fikk byen status som ladested, og driftige handelsmenn bygget byen på eksport av hummer og trelast. I 1837 var 115 fartøyer med 470 manns besetning hjemmehørende i byen. I 1914 hadde lille Farsund med knappe 1500 innbyggere femteplassen blant Norges seilskipsbyer. I storhetstida frem til begynnelsen av 1960-årene, ble Farsund ansett for å være verdens største sjøfartsby målt i tonnasje pr. innbygger.
Sjøfartshistorien finner du spor av flere steder i Farsund. Her var det tidligere både skipper- og styrmannskole, slipp, verft og rederier. I det gamle sjømannshjemmet kan du se en samling fotografier av alle kjente båter registrert i Farsund.
Under Napoleonskrigene (1807-1814) var Danmark-Norge i krig mot England. Som et ledd i krigføringen utstedte kongen såkalte kaperbrev til lokalbefolkningen, slik at de kunne kapre og plyndre fiendtlige fartøyer med loven i hånd.
Uthavnene Loshavn og Eikvåg var sentrale steder for kapervirksomheten og de staselige boligene tyder på at det var en innbringende virksomhet for mange.
Hver sommer feires Kapertiden i Farsund. Det store høydepunktet er Kapernatta, med gjenskaping av et stort sjøslag i havnebassenget i Farsund.
Farsund ligger i en skråning under utkikkspunktet Varbak. For å komme deg raskt rundt i den byen bør du bruke en av de mange trappegatene som fungerer som snarveier mellom byens gater.
Hent et kart på Turistkontoret eller gå på oppdagelsesferd på egen hånd. Og husk; det er ingen skam å spørre en lokalkjent om veien.
Etter den store bybrannen i Farsund i 1901, var to tredjedeler av bygningene i byen borte. Under gjenoppbyggingen fikk Farsund bredere gater og større eiendommer i sentrum og byen ble bygget opp igjen i datidens populære arkitektur.
Tar du en bryggesleng i Farsund passerer du en rekke med fargerike murhus i gata nærmest sjøen. Rekken er bygget i jugendstil, nydelige i design, og fremstår som en unik hussamling. Eilert Sundt Videregående skole er også bygget i denne stilen.
De første båthusrekkene nærmest badehuset i Farsund, ble bygget i 1931 og er landets eldste i sitt slag. Båthus bygget i rekke på denne måten er spesielt for den sydligste delen av Norge, der det er liten forskjell på flo og fjære. Båthusene er privateide og inngår som en naturlig del av et lunt maritimt område, som også inneholder slipp, klubbhus for Farsund Motorbåtforening (i det tidligere båtbyggeriet), brygger, badehus og sauna.
Et av de staselige hvitmalte, sveiterhusene i Farsund er "Byens hjerte" fra 1853. Da det ble bygget var det et av Farsunds største hus, med 12 rom i 3 etasjer. Huset unnslapp såvidt den store bybrannen og eksteriøret er bevart den dag idag.
Husan ble bygget i 1802 av handelsmannen Jochum Brinch Lund som regnes som Farsunds grunnlegger. Husan hadde over 70 rom og var et av de største verdslige trehus i Norge. Huset ble kalt "Agders perle og Sørlandets pryd" av Wilhelm Krag, Sørlandets store dikter. Under 2. verdenskrig ble Husan skadet av brann, men det ble bygget opp igjen i betong. Idag huser bygget Farsunds rådhus og kommuneadministrasjon og inneholder blant annet en imponerende festsal.
På Lista finner du både Festung Lista Hangarmuseum, et krigshistorisk museum med fantastiske funn fra 2. verdenskrig og Nordberg Fort som er nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig. Her har du en fantastisk utstikt over Listalandskapet, og du kan besøke ulike kunst -og kulturhistoriske utstillinger.
Hent selvguidingskart på Farsund Turistkontor.
Her finner du informasjon om aktiviteter og attraksjoner i Farsund: Turer, strender, historie, fuglekikking, arrangementer og båtliv.
Her er en oversikt over hva som skjer i Farsund og omegn. Konserter, festivaler, teater og mange andre arrangementer.
Du finner flere restauranter i Farsund, både på hotellene Farsund Resort, Farsund Fjordhotell og Rederiet Hotell og i sentrum av byen.
Finn de beste stedene å overnatte i Farsund og på Lista, på hotell, pensjonat, vandrerhjem eller camping.
I Farsund og Vanse er det spennende å shoppe. I tillegg til all vanlig detaljhandel, kjøpesenter og kjedebutikker finner du selvstendige butikker med det helt unike.