Meld deg på vårt nyhetsbrev

Bli med inn i tidsmaskinen til retro–USA på Sørlandet

Larsens bakery, Vanse .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Larsens bakery, Vanse .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Drar du til Amerikanske Lista på Vanse, finner du raskt ut av at innbyggerne har et stort hjerte for amerikansk kultur fra 1950– og 1960–tallet. Enten det er snakk om Amcars, 110 volts strøm eller kaneltyggis.

Av Rita Tvede Bartolomei

Kristy Kongevold, Vanse .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Kristy Kongevold, Vanse .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Mange nordmenn dro over til USA for å følge den amerikanske drømmen som arbeidsinnvandrere. Det gjorde så absolutt folk fra Lista også.

– De tok med seg mye hjem fra USA. Ikke bare i «trunken», eller amerika-kofferten, sin. De hadde med seg komplette kjøkken, vinduer, og baderomsmøbler, sofaer og elektrisk utstyr. Derfor var det ikke så rart at de også fikk lagt opp til 110 volts strømuttak hjemme på Lista. En transformator i sikringsskapet, gjorde det mulig å bruke elektriske artikler fra USA, sier gründer av Vanses egen department store (Trunken), Christina Helene Helene Lyngsvåg Breisnes.

Den amerikanske leiligheten, Vanse

Kom tilbake med mer enn inspirasjon fra USA

Fra slutten av 1890–tallet og utover 1960–tallet dro flere tusen mennesker fra Lista til USA (levende beskrevet i flere bøker av professor Siv Ringdal). De fleste herfra reiste til østkysten. New York og bydelen Brooklyn var favoritter. Selv om Vanse er et lite sted i ordets rette forstand (2016 innbyggere), så har utvandringen skapt en sterk, amerikansk identitet og tilknytning til amerikansk retrokultur. Spesielt 1950– og 1960–tallets New York og bydelen Brooklyn er et yndet tema og gjenganger på Lista og Vanse.

– Mine oldeforeldre, på begge sider, reiste til USA. Og min onkel var i landet i 50 år. Da jeg var 17 år bodde jeg selv i en lengre periode, hos familie i Midtvesten, Iowa og Phoenix Arizona. Typisk for Lista og Vanse er at veldig mange flyttet til USA på 50- og 60-tallet spesielt, men også at mange kom tilbake igjen etter noen år borte, sier Christina Helene.

Christina har innredet leiligheten i autentisk stil.

Amerikansk leilighet .
Photo: Media Sør
Amerikansk leilighet .
Photo: Media Sør

I butikken Trunken selger hun varer importert fra USA. To etasjer fylt med herligheter som blant annet mat og godteri, pyntegjenstander og klær.

Cristina Breisnes på Trunken

Trunken, Vanse .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Trunken, Vanse .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

I sentrum av Vanse finner du Norges første, offisielle, amerikanske gatenavn: Brooklyn Square (2009). Langs denne gata ligger også Central Station (buss– og taxi), Trunken og Larsen’s Bakery.

– Det at Lista-folk tok med seg den amerikanske livsstilen, gjenstander og tradisjoner tilbake, har preget kulturen her. Familiene hjemme vokste opp med å få tilsendt spennende, tyggis-duftende Amerikapakker. Pakkene inneholdt alle de spesielle tingene de hadde der – som ikke fantes på Sørlandet eller i Norge, sier hun.

Tar folk tilbake til minner fra USA

For snart 20 år siden ble Trunken åpnet. Jubileet er på den amerikanske merkedagen Thanksgiving, 25. november i 2024. I flere år var bygget på 1500 kvadratmeter i bruksareal, lokalene til Vanses landbrukskontor. Et ektepar drev tidligere møbelforretning i samme lokale som Trunken er nå. De hadde også vært utflyttere til New York, før de kom hjem igjen på 1970-tallet.

– Folk trodde vi var ganske crazy, som startet opp noe sånt i lille Vanse, sier Christina Helene Breisnes og ler.

19 år senere har galskapen vist seg å bli en suksess, og Trunken har blitt en institusjon: Både for innfødte USA–nostalgikere i alle aldre, og for dem som reiser til eller forbi tettstedet. Selv om Christina Helene har over 100 leverandører, og har fylt Trunken med en rekke amerikanske, velkjente produkter (også en hel avdeling med Rockabilly–klær) så er Trunken mer enn en butikk.

– Ønsket mitt er å ta folk tilbake til minnene de har fra USA. Enten de var der for lenge siden eller nettopp var på besøk. De skal få en fin opplevelse, og ha en hyggelig stund her hos oss. Derfor har vi satset på ting som kan minne dem om USA, sier hun.

Trunken er ikke et tilfeldig navnevalg, for det er en direkte referanse til det folk hadde med seg tilbake i trunken; Amerikakofferten.

– For en stund tilbake begynte vi å samle på originale amerikakofferter, og til nå har vi fått inn 116 stykker. Alle er helt ulike. Litt som mennesker. Og uansett om vi har noen skrap og skrammer, så fungerer vi likevel, sier hun og smiler.

Vanse sentrum har flere amerikanske elementer, som Central Station og Subway-skilt.

Vanse sentrum .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Vanse sentrum .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

En amerikansk leilighet som gir gode minner

I 2023 fikk Trunken en ny attraksjon i andre etasje, som bokstavelig talt er en reise tilbake i tid. Her har Christina Helene, samboeren Rune Skjoldal og moren til Christina Helene: Liv, bygget opp en helt autentisk, amerikansk retro–leilighet.

Det fiktive «bostedet» er komplett med kjøkken, stue, soverom og bad. Alt av innredning er amerikansk, og møblene kan nok best beskrives som i plettfri stand. Det til tross for at mange av møblene og interiøret har passert 70 år. Når du går inn i denne rekonstruerte leiligheten, føler du deg virkelig tatt tilbake i tid.

Amerikansk leilighet i Vanse

– Det har krevd en del arbeid å få tak i alt av interiør, og å få gjenskapt det slik vi ønsket. Kjøkkenet her er heltre og fra USA. Det stod i et gammelt hus på Lista, og vi var så heldige å få tak på det, sier han.

En av brudekjolene i leiligheten fra USA som står inne på soverommet, er blant de mange donasjonene gitt av lokale personer: Med bilde av bruden på veggen bak.

– Den ble donert til oss av familien til en kvinne fra Vanse, som hadde giftet seg der. Barna ble veldig rørt da de så kjolen som del av utstillingen, sier Christina Helene.

Brudekjolen ble donert av en kvinne fra Vanse som giftet seg i USA.

Amerikansk brudekjole .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Amerikansk brudekjole .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Et bakeri i amerikansk ånd

På Vanse kan du også besøke bakeriet der mor og sønn Larsen (Joakim og Solveig) er å finne bak disken.

– Skulle jeg først starte noe, så måtte det være noe amerikansk. Selv er jeg født i USA og er amerikansk statsborger – og har alltid vært litt amerikanisert. Derfor ønsket vi å gjøre det skikkelig, slik at det ble en amerikansk diner–stil på det, sier daglig leder Solveig Larsen om bakeriet, som åpnet vinteren 2019.

På Larsen’s Bakery serveres blant annet pannekaker med lønnesirup og bacon. Men også BLT–sandwich (bacon, lettuce and tomato) og toast med egg og bacon.

– Det er moro å oppleve at folk også kommer hit, bare fordi de har hørt om plassen, sier hun.

Avhengig av sesong kan du finne amerikansk apple pie, pumpkin pie og lemon meringue pie på menyen. Tro til den retro–amerikanske tradisjonen, er innredningen i diner stil, med et sus av 1960–tallets estetikk.

Larsens bakery, Vanse

Frisørsalongen med en helt spesiell innehaver

Mindre enn fem minutters spasertur nedover fra Brooklyn Square, finner du Beauty Studio. Dette er en litt annerledes, og veldig personlig frisørsalong, drevet av Kristy Kongevold. Salongen er dessuten utstillingsvindu for lokale arts-and-crafts-entusiaster og hobbykunstnere.

–Mange frisørsalonger blir så sterile, som en operasjonsstue. Men jeg har dekorert og pyntet selv her med egne malerier og amerikanske effekter. Nå er jeg så heldig å ha fått mange faste kunder over flere år. Vi er trygge på hverandre, og har nesten blitt som familie, sier Kristy.

Kristy er en helt sentral person i det amerikanske Lista. De kreative og fargerike figurene du ser plassert rundt på Vanse, er hennes verk. Slik som radarparet Pop Eye og Olive Oyl. De står rett utenfor hennes salong. Nå har hun bodd i Farsund i over 40 år, men kommer fra St Louis i Midtvesten. Faren hennes var derimot opprinnelig var fra Farsund.

– Drømmen min nå er å få til en skikkelig storslagen Halloween-feiring på Vanse. En stor byfest. I mellomtiden løper jeg rundt og hekser litt her, sier hun.

Kristy Kongevold, Vanse

Kristy Kongevold, Vanse

Har du sett NRKs minidokumentar om amerikanske Lista? Ta en titt på kortfilmen fra 2010 her.

Men frem til den drømmen forhåpentligvis blir realisert, kan du i siste uka av oktober alltid ta deg turen til Halloween-feiring på Kristys løe på Radiosletta. En tradisjon som har pågått i over 10 år. Da bygger hun og mannen en 80 meter lang labyrint, som dekoreres med skumle effekter.

– Lokale barn hjelper til med å skremme. Folk kommer fra Oslo og Stavanger for å se den ukelange Halloween-feiringen vår, sier Kristy.

Kristys Halloween på løa har rett og slett blitt en institusjon på Vanse.

– Det er et familievennlig konsept for hele familien. Vi har lagt det opp slik at alle kan bidra med noen kroner, og hva de føler de kan ta seg råd til. Inntektene går alltid uavkortet til den lokale Røde Kors-avdelingen på Lista, sier Kirsty.

Besøk den amerikanske festivalen på Vanse? Tettstedet har sin egen American Festival, som ble startet i 2007. Hver eneste, siste helg i juni (torsdag til og med søndag) kan du få med deg en festival som ble skapt for å hylle den sterke tilknytningen til USA. På programmet er det konserter, matkonkurranse og Amcar–oppvisning, parade og dans gjennom byen.

Solveig Larsen i Larsens bakery.

Larsens bakery, Vanse .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Larsens bakery, Vanse .
Photo: Rita Tvede Bartolomei