Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Disney characters in street parade
Street parade.
Photo: Adam Read, Visit Sørlandet
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Amerikansk kultur på Lista

På Lista-halvøya er det en lang historie med utvandring til Amerika og det er få steder i Norge den amerikanske tilknytningen står så sterkt som her. Her finner du amerikanske gatenavn, biler, hus, restaurant og butikk - og hvert år arrangeres American Festival i Vanse.
Kennedy art installation at Lista lighthouse
Lista Fyr.
Photo: Adam Read, Visit Sørlandet
Kjell Elvis from Farsund Norway
Kjell Elvis.
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet
Line Dancing American Festival
Line Dancing American Festival.
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet
Dressing up at apartment no. 9
Apartment no. 9.
Photo: Hanne Feyling, Visit Sørlandet

Brooklyn Square

I det daglige kan du oppleve mye av dette på Brooklyn Square i Vanse, som er den første offisielle «amerikanske» adressen i Norge. Her planlegges det også en kopi av Brooklyn Bridge i miniatyr.

Trunken department store

I den amerikanskinspirerte butikken Trunken får du blant annet møbler, interiør, sminke, matvarer og godterier fra Amerika. Hva med en Big Red kaneltyggis eller litt Mac 'n cheese?

Route 8

En ekte amerikansk roadtrip som tar deg rundt hele Listalandet. Route 8 har fått navnet sitt fordi veien går i et naturlig 8-tall fra Vanse til Borhaug og tilbake igjen. Legg inn noen avstikkere til Nordberg Fort, Lista Fyr og Listastrendene på veien. 

Dokumentert historie

Det spesielle med de som reiste til Amerika fra Lista var at så mange kom hjem igjen, med minner og ting derfra. Derfor finner du mange amerikansk-inspirerte hus på Lista og få steder i Norge er det så mange am-cars som her. Etnologen Siv Ringdal har belyst dette i bøkene sine, "Det amerikanske Lista - med 110 volt i huset" og "Laupskaus Boulevard", samt utstillinger hun har laget om temaet.

American Festival - alltid siste helg i juni

American Festival feirer Farsund og Listas tilknytning til USA. Hvert år - alltid siste helg i juni arrangeres festivalen i tettstedet Vanse. Festivalen har holdt på siden 2008 og har vært en stor suksess hvert år. Under festivalen er det konserter med lokale og internasjonale artister, drive-in kino, parade, gatedans, amerikansk bilshow, leketøymarked, gospelbrunsj, morsomme leker for barn og matkonkurranse.

Konserter og opptredener

Vanses egen Elvis-imitator Kjell Elvis opptrer på festivalen hvert år. Det arrangeres konserter på flere scener under festivalen og du kan lytte til jazz, blues, gospel og dansemusikk med et amerikansk tilsnitt. Det største arrangementet er Street Dance ute på Brooklyn Square lørdag kveld. Du kan beundre en stor samling av gamle amerikanske biler under festivalen. De kjører også i paraden.

Street parade

Du må ikke gå glipp av gateopptoget på fredag og lørdag under festivalen. Paraden er full av dansere, amerikanske biler, levende musikk, amerikanske kjoler, Donald Duck og vennene hans, tidligere presidenter og andre kjendiser fra USA. 

For barna

Der arrangeres kostymeopptog for barn mellom fem og ti år. Kostymene er amerikansk-inspirerte, som for eksempel cowboydrakter.

Selvaagparken bugner av morsomme arrangementer for barn. Det er tivoli og dyr, og lørdag er det leketøysmarked, der barna kan selge sine egne leker. 

Matkonkurranse

Hvert år holdes det en matkonkurranse under festivalen. Både besøkende og lokale innbyggere er velkommen til å delta. Hvert år velges en ny rett som skal lages. Juryen består av mateksperter, som blant andre den kjente tv-kokken Andreas Viestad, som selv stammer fra området.

Les også mer om det Amerikanske Kvinesdal

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen