Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Dypdykk ned i spennende kultur og historie på Sørlandet

Er du nysgjerrig på hvordan de første menneskene kom til Agder? Eller hvorfor Vigdis i Lillesand ble brent som en heks på bålet? Vil du få et innblikk i tradisjonsrik sølvproduksjon i Setesdal eller lære mer om lokal mat og drikke?

La deg berike av vår spennende historie og kultur, ta en tur til Sørlandet i høst!

Gjestebok .
Photo: Gjermund Glesnes
Gjestebok .
Photo: Gjermund Glesnes

Hvorfor ble Vigdis Ravnsdatter brent på bålet?

Midt i Lillesand sentrum, i et sjarmerende hvitmalt sørlandshus, blir du tatt med tilbake til et av de mørkeste kapitlene innen norsk historie, den gang kvinner ble brent på bål som hekser. Som overnattingsgjest i Mysteriehuset er ditt oppdrag å løse mysteriet om Vigdis Ravnsdatter, som ble dømt for trolldom og brent på bålet i nærheten av Lillesand. Du har arvet huset etter din grandonkel Reinert, som seilte på alle sju hav og hadde sansen for skipperskrøner. Du kjenner ham kanskje fra sangen? Han med beinet, du vet…

Reinert har i mange år forsøkt å finne ut hva som skjedde da 12-tippoldemoren ble brent på bålet i 1650. Hvem som anga henne, og var ansvarlig for hennes død. Dessverre døde han selv før han rakk å komme til bunns i historien. Men i huset hans finner dere alt som skal til for å løse gåten. Hemmeligheter som du og ditt følge har et helt døgn på å utforske og finne løsningen på.

Mysteriehuset .
Photo:
Mysteriehuset .
Photo:

Da de første menneskene kom til Agder...

I utstillingen LIVSTEGN på Kuben kan du bli med på en reise gjennom steinalder, bronsealder og jernalder i Agder. Helt fra tiden da de første menneskene kom til området og frem til vikingtidens slutt. Det vil si et tidsrom på ca 10.500 år. I utstillingen vår kan du se noen av de fantastiske gjenstandene som er funnet i Agder i denne perioden, og lære om hvordan samfunnet forandret seg fra steinalderen til vikingtiden.

Livstegn .
Photo: KUBEN Arendal
Livstegn .
Photo: KUBEN Arendal

Bli med tilbake til folkevandringstiden

Tingvatn er et svært gammelt tingsted for de indre bygdene vest i Agder. Det er særlig jernalder, spesielt folkevandringstiden, som preger området. Tingplassen med gravhauger og steinsettinger finnes fremdeles på Tingvatn. Tingvatn fornminnepark er en åpen møteplass – et sted der kulturhistorien på Tingvatn spesielt, og i Hægebostad og indre Agder generelt, blir formidlet.

Åpent søndager hele året 12-16 og ved arrangementer.

Viking in Hægebostad .
Photo: Adam Read©Visit Sørlandet
Viking in Hægebostad .
Photo: Adam Read©Visit Sørlandet

Tradisjon, natur, kunst og kultur i Setesdal

Setesdal har århundrelange tradisjoner innen sølvsmedkunst og musikk. Enda eldre er de vakre mineralene du finner i utstillinger og ute i naturen. I de forskjellige museene gjennom dalen kan du blant annet se hvordan jern ble produsert i vikingtiden, du kan  se byggeskikk, kunst, drakt og husflidstradisjoner i dalen.

Setesdalsbunad .
Photo: Victoria Nevland
Setesdalsbunad .
Photo: Victoria Nevland

Produksjon av sølv er en viktig del av Setesdals kulturhistorie. På Sølvgarden Hotell kan du komme inn på verkstedet "Sylvverkstaden" som produserer bunadsølv og har eget utsalg. Hotellet tilbyr et bredt tilbud av ulike overnattingsmuligheter og tradisjonsrik mat i restauranten. Gjennom hele året arrangeres det også "Folkemusikkpub" hvor du kan nyte den særegne folkemusikken fra Setesdal.

Velkommen innom!

Silver jewelry for national costume in Setesdal .
Photo: Anne Hasla
Silver jewelry for national costume in Setesdal .
Photo: Anne Hasla

Gruvene på Knaben

Knaben Gruver - et lite stykke verdenshistorie!I gruvene på Knaben ble det utvunnet molybden. Molybden brukes som tilsetning for å gjøre stål sterkt, spesielt våpenstål. Knaben var derfor et viktig sted under begge de siste verdenskrigene.

Knaben .
Photo:
Knaben .
Photo:

«Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag» sa Gud etter han hadde skapt Adam, og slik oppsto det første fellesskapet. Vi elsker trygghet. Vi elsker frihet. Men vi kan ikke få begge deler. Vi kan sårt lengte etter et fellesskap, men samtidig kjenne på det klamme og klaustrofobiske ved det hele.

Det ambivalente ønsket om å være del av noe større enn seg selv, er en tematikk den anerkjente regissøren og dramatikeren Jonas Corell Petersen er opptatt av. Og hvilket annet sted enn teatret egner seg vel bedre til å utforske nettopp disse spørsmålene? Denne sosiale kunstformen som samler mennesker i et rom der vi opplever noe sammen, før vi går hjem hver til vårt.

Kilden Teater og Konserthus kan se se forestillingen "Samhold søkes" i høst, samt flere andre oppsetninger og konserter.

Kilden .
Photo:
Kilden .
Photo:

Sjølingstad Uldvarefabrikk

Sjølingstad Uldvarefabrik ble etablert i 1894 og var i ordinær drift i 90 år. I dag er fabrikken utenfor Mandal en levende museumsfabrikk og freda av Riksantikvaren. Sjølingstad Uldvarefabrik produserer fortsatt ullvarer for salg på de gamle maskinene. På omvisning forteller vi om fabrikkens historie og demonstrerer maskiner råulla må gjennom før den ender opp som ferdige varer.

I museumsbutikken og nettbutikken selger vi vevde stoffer, garn, kardet ull, hobbyfilt og tepper produsert på gamle maskiner. Her finner du informasjon om våre produkter.

Sjølingstad Uldvarefabrik .
Photo: Heidi Sørvig
Sjølingstad Uldvarefabrik .
Photo: Heidi Sørvig

Villaksen er en viktig del av Sørlandets historie og kultur. På Nasjonalt Villakssenter Kvåsfossen kan du gjennom en helhetlig opplevelse både over og under vann lære mer om den fantastiske historien om villaksen. Du kan også se tusen år gamle helleristninger fra steinalderen som viser at våre forfedre har fanget og spist laks. I dag fisker over hundretusen lakselskere etter laks i en av våre 400 små og store lakseelver.

View from Kvåsfossen salmon centre .
Photo: Rever og Drage arkitekter / Kvåsfossen Sørnorsk Laksesenter
View from Kvåsfossen salmon centre .
Photo: Rever og Drage arkitekter / Kvåsfossen Sørnorsk Laksesenter

Bli beriket av Sørlandets mangfoldige kultur!

Et besøk på Sørlandet vil gi deg noe å skrive hjem om. Noe du kan fortelle til familie og venner. Uansett om du vil lære mer om gruvedrift, mineraler, sjøhistorie eller sølv, Sørlandet har noe for deg. Vi sees på sørlandet i høst!

Lære mer om mat og drikke?

Det Norske Brenneri i Grimstad har produseret forskjellige akevittmerker og eplebrennevin siden produksjonsmonopolet i Norge ble oppløst 2005. Vi var det første private brenneriet i Norge etter mer enn 80 år med monopol. Grimstad har en historie tilbake fra 1880-tallet når det gjelder fremstilling av hetviner, gjennom merkevaren Fuhr. Her kan få få guidet omvisning i brenneriet.

Det norske brenneri .
Photo: Det norske brenneri
Det norske brenneri .
Photo: Det norske brenneri

Ønsker du å kunne benytte naturen som et spisekammer?

Canvas Hove tilbyr kurset “Vill Mat” hvor deltakerne tar en tur ut i Hove’s vakre naturområde. Her skal letes det etter spiselige planter og sopp.

På kurset vil man få kunnskap om naturens tilgjengelige spisskammer, og få opplæring på hvor og når hvilken plante og sopp kan sankes. Etter kurset får de med alt du har sanket med hjem til middagsbordet.

På Canvas Hove kan du sanke og tilberede din egen mat. .
Photo: Canvas Hove
På Canvas Hove kan du sanke og tilberede din egen mat. .
Photo: Canvas Hove
Utsøkt mat- og vin på Boen gård

Lystgården Boen Gård ligger ved bredden av Tovdalselva. En klassisk park omkranser hovedhuset fra 1813 og gårdens historie er fra 1520-tallet. Her kombineres nytt og gammelt, det rustikke og røffe møter det komfortable. Bygningen er grundig restaurert, med tidsriktige møbler og kunst.

Boen Gård Restaurant Kristiansand .
Photo: Boen Gård
Boen Gård Restaurant Kristiansand .
Photo: Boen Gård

La deg inspirere:

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen