Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Offers

Search
or search all of Southern Norway
Southern Norway Agder LYNGDAL

Ei utløe i Kvås forteller sin dramatiske historie på Lyngdal Kulturhus

Overview

Kom og hør den dramatiske historien som skjedde i novemberdagene i 1943.

Inne på Vestheia i Kvås ligger ei gammel lita utløe i kanten av ei myr. Ved døra inn til løa er det festet et bilde av ni amerikanske flygere fotografert foran deres store B-17 bombefly dagen før de skulle på tokt til Knaben. Hva skjedde i denne utløa og i distriktet omkring i noen dramatiske novemberdager i 1943?

Et amerikansk fly bombet Knaben 16. november 1943. Flyet ble skutt i brann, og mannskapet hoppet ut i fallskjerm over Kvås og Audnedal. Lokalbefolkningen prøvde å skjule flygerne, men ble utsatt for en tysk provokatør og mange ble arrestert og satt lenge på Grini.

Magne Haugland kommer til Lyngdal kulturhus med en ny spennende historie fra andre verdenskrig der mange fra Lyngdal og Audnedal ble involvert, også kvinner. Propellen til flyet som falt ned i Åsan ved Konsmo, ble for et par år siden satt opp i Konsmo-parken. 

Magne Haugland  er opprinnelig fra Lyngdal, men er i dag bosatt i Søgne. Han har skrevet en rekke dokumentarbøker, blant annet "Dø, om så det det gjelder!" (2019) om Linge-telegrafisten Fredrik Aaros, "Do svidanija - På gjensyn!" (2008) om sovjetiske krigsfanger og "I natt gjelder det!" (2001) som omhandler en av Linge-kompaniets aksjoner. 

 

Arrangementet er en del av Den kulturelle spaserstokken i Lyngdal. 

På grunn av  smittevernhensyn må publikum hente ut gratisbilletter i skranken på biblioteket, Lyngdal kino eller på våre nettsider, www.lyngdalkulturhus.no

 

Billettene er gratis, men som ansvarlig arrangør må kulturhuset ha oversikt over hvem som er tilstede på alle arrangementer ved Lyngdal kulturhus.

 

Bildetekst til bilde med flymodell: Bjørn Håmpland er glad for at utløa hvor fire amerikanske flygere ble skjult har blitt bevart som et krigsminne og et symbol på bygdefolks store motstandsvilje mot nazistene. Som guttunge laget han en modell av det digre B-17 bombeflyet som kom over Kvås og styrtet ved gården Åsan i Konsmo. (Foto: M. Haugland)

  • Last Updated: 18.01.2021
  • Source: Lister Reiseliv
Dates

on. 10. mars 2021 18:00

See All
Ei utløe i Kvås forteller sin dramatiske historie på Lyngdal Kulturhus
Your Recently Viewed Pages