Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway
Southern Norway Agder KVINESDAL

Gruvevandring på Knaben

Overview

Bli med inn på en guidet tur i molybdengruvene på Knaben og opplev "Den forlatte gruva".

Knaben, lengst nord i Kvinesdal på grensen til høyfjellet, er bygget opp på gruvevirksomhet. Knaben er blitt kalt "Nordens Klondyke". Fra før 1900 til 1973 ble det tatt ut store mengder molybden fra fjellene her.

Molybden brukes som tilsetning for å gjøre stål sterkt, spesielt våpenstål. Under 2. verdenskrig var molybden svært viktig for rustningsindustrien. Tyskerne bygget store festningsanlegg rundt Knaben. I 1943 ble gruvene to ganger angrepet av allierte bombefly.

Gruvevandring sommeren 2021
Fra 26. juni, søndager i hele juli og august kan du bli med på gruvevandring. Oppmøte for gruvevandring er ved det flate gule heishuset kl. 13.00. Turen koster kr. 50,- 

Bli med på en middels lang rundtur som avsluttes i tårnet på Knaben. Husk varme klær, det er alltid 7 grader i gruvene, sommer som vinter! 

Om "Den forlatte gruva"
Gruvedriften ble nedlagt i 1973, og stedet fraflyttet. Men gruvebyen ville ikke dø! I dag er Knaben er blitt et meget populært fritidsområde - sommer og vinter. I det et gamle administrasjonsbygget fra Knaben Molybdengruver finner du Knaben Gruvemuseum som viser Knabens gruve- og krigshistorie. Andre etasje i museet er innredet slik det var da direktøren i sin tid bodde her. Museet har fokus på å formidle Knabens gruvehistorie, krigshistorien på Knaben og "det levde livet" på Knaben. 

Bli med inn i besøksgruva og opplev "Den forlatte gruva"
Hver søndag i sommersesongen kan du bli med en av de lokale guidene inn i deler av de store molybden gruvene. Da gruvedriften ble nedlagt i 1973 forlot selskapet stedet og hus, verktøy, bygninger og maskiner ble værende igjen. I deler av gruvegangene er det nå tilrettelagt for gruvevandring med fokus på å fortelle hvordan molybdenet ble framstilt, hvordan stålet ble brukt og hvorfor Knaben hadde en slik vikitg posisjon under 1. og 2. verdenskrig. 

Annen informasjon
Vi har engasjerte og gode guier som også kan ta gjester på en "Byvandring" i Gruvebyen på Knaben. For disse og andre turer utenom de faste oppsatte turene, ta kontakt med Ivar Krågeland på: + 47 930 92 841 eller: ivar.krageland@lyse.net , eller Jan Rob (97140020) på Knaben Leirskole.

  • Last Updated: 25.05.2021
  • Source: Lister Reiseliv
Dates

sø. 8. august 2021

sø. 15. august 2021

sø. 22. august 2021

sø. 29. august 2021

See All
Gruvevandring på Knaben
Your Recently Viewed Pages