Dette må du oppleve på Sørlandet i 2023

Kristiansand Tretopphytter .
Photo: Kristiansand Tretopphytter
Kristiansand Tretopphytter .
Photo: Kristiansand Tretopphytter
Sørlandet bugner over av uforglemmelige opplevelser for både store og små! Her er våre tips til noe du kan oppleve på Sørlandet i 2023. Har du for eksempel lurt på hvordan livet bak murene er? I Fengselshotellet i Arendal kan du overnatte på en ekte celle i fangedrakt! Eller er du kanskje glad i mysterier og løse gåter, og vil tilbringe natten i et mysteriehus? Uansett hva du foretrekker vil du finne uforglemmelige opplevelser på Sørlandet!

1. Fengselshotellet

I Arendal kan du overnatte i det gamle fengselet, i en ekte fangedrakt! I fengselsbygningen fra 1862 i rød teglstein og nyromantisk byggestil har cellene blitt restaurert og forvandlet til hotellrom. Hotelldirektøren sier at de ønsker at deres gjester skal få oppleve helt unike historier som både er fengende og spennende, og som skal gi et minne for livet.

Gjør deg klar for en fengslende opplevelse!

2. Mysteriehuset

Midt i Lillesand sentrum, i et sjarmerende hvitmalt sørlandshus, blir du tatt med tilbake til et av de mørkeste kapitlene innen norsk historie. Som overnattingsgjest i Mysteriehuset er ditt oppdrag å løse mysteriet om Vigdis Ravnsdatter, som ble dømt for trolldom og brent på bålet i nærheten av Lillesand. Du har arvet huset etter din grandonkel Reinert, som seilte på alle sju hav og hadde sansen for skipperskrøner.

Reinert har i mange år forsøkt å finne ut hva som skjedde da 12-tippoldemoren ble brent på bålet i 1650. Hvem som anga henne, og var ansvarlig for hennes død. Dessverre døde han selv før han rakk å komme til bunns i historien. Men i huset hans finner dere alt som skal til for å løse gåten. Hemmeligheter som du og ditt følge har et helt døgn på å utforske og finne løsningen på. I Mysteriehuset er det sengeplasser til åtte, fordelt på tre unike soveværelser. I tillegg har du oppholdsrom, et enkelt kjøkken, toalett og dusj, egen terrasse og – hvis du finner dem – flere hemmelige rom. 

I motsetning til i et ordinært escape room, blir du ikke låst inne, men kan bruke hele døgnet på å løse gåten. Du bor midt i idylliske Lillesand sentrum, med restauranter og butikker like utenfor døra.

www.mysteriehus.no

3. Opplev skjærgården med RIB

Bli med på en times frisk rundtur i skjærgården! Turen passer for alle og det tas spesielt hensyn til unge og gamle. Vi kjører en ny Grand Drive 950 med 425 HK Yamaha utenbordmotor. Båten har plass til 12 passasjerer. Alle passasjerer får utlevert kjøredress med vest som må være på under hele turen. Maks hastighet på båten er ca 50 knop, men turen foregår for det meste i marsjfart på ca 35-40 knop. Skipperen vil tilpasse farten etter værforholdene.

Bli med på en uforglemmelig opplevelse i idylliske omgivelser!

4. Dra på tangsafari!

Tang vil aldri bli det samme etter at man har vært med på en tangsafari! Noen har aldri brydd seg om tang, og mange har til og med synes at den har vært ekkelt. Men nå er tiden inne for å lære mer om denne fantastiske ressursen som finnes overalt rundt oss. Nå skal den få en verdi! 

Aktivitetsbedriften Kote Null har spesialisert seg på å tilby alle slags opplevelser der bølgene bor. Den tilbyr alt fra havfiske til fridykking, og kurs i blant annet havpadling og brettseiling. Felles for aktivitetene er at saltvannet aldri er lenger unna enn at du kan la bølgene kile håndflaten.

– Vi vil at folk skal lære å elske sjøen. For det du elsker, tar du vare på, forklarer daglig leder Nina Hoem Hansen.

5. Spis på Europas første undervannsrestaurant

Under i Lindesnes er Europas første og verdens største undervannsrestaurant. Restauranten åpnet for gjester 20. mars 2019.

Det prisbelønte arkitektkontoret Snøhetta har tegnet undervannsrestauranten. Byggverket er blitt en av Sørlandets største turistattraksjoner, også om du ikke har vært så heldig å kapre et ledig bord. Den oversjøiske delen av bygget minner om en klippeformasjon som står opp av havet.  Snøhetta har også hentet inspirasjon fra de tyske krigsinstallasjonene og bunkersene fra andre verdenskrig, som det er mange av i området. Bygningen kan derfor  også ses på som en slags kunstinstallasjon i seg selv.

Under mottok en Michelin stjerne i 2020 og 2021.

Se nettsiden til Under for booking og mer informasjon: www.under.no.

 

6. Nyt spektakulær utsikt fra en Via ferrata

Nomelandsfjellet er den markante og storslagne fjellveggen i Valle sentrum. I mange år er det blitt drevet fjellklatring her, og nå er det også lagt til rette for deg uten klatreerfaring. Det er anlagt en via ferrata hvor du er sikret til en stålvaier hele veien opp, og det er festet jerntrinn i fjellet som en stige.

Denne via ferrata-ruta har noen av Nord-Europas lengste svaruter, det vil si glattslipt svaberg. Ruta er lang, har stor høydeforskjell og flott panoramautsikt. I tillegg er den utfordrende med forskjellige vanskelighetsgrader i de ulike partiene. Du finner alt fra sva til klipper og storvegg.

Valle sentrum er utgangspunktet, og det er en forholdsvis kort og enkel spasertur inn til innsteget. Gå over hengebrua som krysser elva Otra, og videre gjennom et fint kulturlandskap før du tar av ved skilt til sti gjennom skogen og inn til Nomelandsfjellet.
Begge alternativene har samme startsted og følger den samme ruta ca. halvveis opp i veggen på fine svaberg. Siste halvdel av klatringen har brattere partier, med ulike ruter av forskjellig vanskelighetsgrad. Begge rutene krever at du er i god fysisk form og tåler høyder godt. Barn fra 11–12 år kan være med, sammen med foresatte. 

Ruta er 850 meter lang og er på 400 høydemeter. Når du kommer til topps, blir du belønnet med stor mestringsfølelse og, hvis du ønsker det, en forfriskende dusj fra en klippe eller en dukkert i Fingredalstjørni, som ligger like ved.
Nedstigningen fra Nomelandsfjell går på sti til Honnevje raste- og badeplass. Stien går bratt nedover i ca. én kilometer. Valle sentrum ligger i gangavstand fra Honnevje.

Turen bestilles fortrinnsvis med guide, men erfarne klatrere med eget utstyr kan gå alene. Uansett må tid reserveres og betales på forhånd. Vårt guideteam er klar for å gi deg de beste oppturene. For bestilling: tlf. 907 122 65, e-post: guide@brattnorge.no, eller nettsiden www.viavalle.no.

God opptur!

7. Ta en guidet båt- og vandretur til Lordehytta

Langt inne i fjellheimen ligg Lordehytta, reist av lord Salvesen på byrjinga av 1900-talet. Hytta har blitt eit ynda turistmål. Mange tek den lange vegen inn til Vivatn for å sjå på hytta som ruvar storslått og nærast magisk i det vidstrekte heieterrenget. Guidede turer til Lordehytta arrangeres daglig i sommersesongen og er basert på minimum 10 personer. Turen starter fra Eikerapen Gjestegard kl 08:30. Alle kjører egen bil opp til Skjerkevatn. Derfra blir det båttur på ca en time, fra 9 til 10. Gåturen inn til Lordehytta tar en og en halv time. Ved Lordehytta spiser vi lunsj og hører historien om Lord Salvesen som bygde dette jaktslottet i 1910-1012. Returen blir samme vei med en og en halv times vandretur og til slutt båtturen hjemmover.

Eikerapen Gjestegard ønsker velkommen til fellestur med guide. Ta kontakt med hotellet for ytterligere informasjon og påmelding.

8. Tilbring natten i en tretopphytte

På Sørlandet er vi så heldige å ha flere spektakulære tretopphytter hvor du kommer tett på naturen. 

Se for deg en hardbarka friluftstur med gnagsår, minimalt med mat og marsjering i timesvis. Fristende? Så ser du for deg det motsatte: Du padler i kano over blikkstille Trobbevann, en snau mil fra Kristiansand, og over til Den lille villmarkscampen og Kristiansand Tretopphytter.

Kristiansand Tretopphytter har gleden av å kunne tilby en ekte Tretopphytte til deg og dine.

Hytta har kjøkken/stue med peisovn, soverom med dobbeltseng, hems med to adskilte rom (to senger på hvert rom). Hemsen har takvinduer så her kan du ligge og telle stjerner før du sovner... Sengetøy, stort og lite håndkle. Bad med toalett og dusj. Det er plass til 6 personer og hytta har en stor terrasse!

Verandaen utenfor hytta er utstyrt med gode utemøbler og en bålpanne, og den henger nærmest utover en skrent som gjør opplevelsen enda mer spektakulær. Det er bålpanne både på verandaen oppe ved hytta, og nede ved kanobrygga. Badstue med plass til 6 personer mot ekstra kostnad.

9. Dra på rafting

Kjenn adrenalinet pumpe mens du rafter ned Syrtveitfossen hos Troll Aktiv! Rafting er spennede, trygt, og passer for både familier med både yngre og eldre barn, og grupper som ser etter mer action. De tilbyr både familierafting i roligere stryk – Explorer Rafting, og en mer actionfylt rafting – White Water Rafting. Før turen starter, møter du din guide og får en gjennomgang av instrukser og sikkerhetsprosedyrer. Så er du klar for høydepunktene i strykene – med innslag av mye lek, moro, bading og surfing nedover den vakre Syrtveitsfossen.

10. Surfing på Lista

Prøv den råeste opplevelsen Nordsjøen har å by på. Dra ut på sjøen i trygge rammer, opplev naturkreftene på kroppen og nyt den utrolige følelsen av å gli over vannet med naturen selv som motor. 
Sammen med Lista-strendenes uslåelige vind og bølgeforhold er gjengen i ListaSurfing klar for gi deg et realt adrenalin-boost! Med kurs, camps og utleie innen surfing, windsurfing og SUP har du et stort spekter å velge i, uansett værforhold, interesse og ambisjonsnivå. Erfarne og sertifiserte instruktører sikrer deg trygge rammer og de beste forutsetningene for action, moro og å lære noe nytt – så tett på naturkreftene det er mulig å komme. 

11. Dressingsykling på Flekkefjordbanen

Velkommen til sykling på skinner på den gamle Flekkefjordbanen. En unik opplevelse for hele familien, vennegjengen eller teambuilding med jobben.

En opplevelsestur på dresinsykkel med fantastisk natur og fascinerende arkitektur på den 17 km lange Flekkefjordbanen mellom Flekkefjord og Sira.

Man sykler på dresinsykler eller skinnesykler som de også blir kalt. Syklene er tandemsykler hvor to personer sykler og en voksen eller to barn kan sitte på. Hjelm er påbudt, og det er også lurt å ta med seg en kraftig lommelykt.

12. Gruvevandring på Knaben

I sommer kan du oppleve en tur inn i den forlatte gruva. I 1973 ble gruvedriften på Knaben nedlagt. Som eneste gruveby i Norge har Knaben et intakt heishus, heistårn og vaskeri. Under fjellet skjuler det seg hele 21 etasjer som var opparbeidet for å utvinne molybden. Heishus, heistårn og Vaskeriet fra gruven kalt Knaben II troner øverst i Knabedalen og setter et unikt preg på stedet.Bygningene står fremdeles slik de ble forlatt. Knabens venner har tilrettelagt og gjort det trygt for guidet tur i deler av bygningene. Det er en spennende rundtur man kan få oppleve og til slutt venter en tur opp i tårnet med panoramautsikt over Knaben. Turen tar ca. 1 time, anbefaler å ta på varme klær og gode sko inni gruva er der konstant 7grader. GRUVEVANDRING: Hver søndag i juli og august kl. 13.00 Pris kr. 100,- (gratis for barn under 16år) Oppmøte ved Heishuset (den flate grønne og gule bygningen)

Flere aktiviteter og opplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages