Butikker med sjarme og varme

Butikk i Risør .
Photo: Eva Kylland
Butikk i Risør .
Photo: Eva Kylland

I Risør vrimler det av unike nisjebutikker med private eiere. De samarbeider om å innfri kundenes behov. Sånn tar små kjøpmenn også vare på hverandre.

Embla design i Risør .
Photo: Eva Kylland
Embla design i Risør .
Photo: Eva Kylland

–I denne flotte byen finner gjestene kvalitet og særegenhet, sier Asta Gautland Andersen mens hun plasserer et armbånd i nytt design i butikken til Embla smykkeverksted.

Andersen mener det også betyr mye at den gamle bebyggelsen i sentrum er blitt så godt tatt vare på. Betegnelsene «Trehusbyen» og «Den hvite by ved Skagerrak» er vel fortjente.

Gode spisesteder, unike butikker og mange utstillinger trekker turister til Risør, som helt klart også kan kalles en kunst- og kulturby.

Butikkene klarer seg ved at de har få ansatte og eiere som er motiverte for å arbeide mye. Deres interesse er gjerne sterk for varene de selger.

Flere butikker er drevet fram gjennom generasjoner.

«I denne flotte byen finner gjestene kvalitet og særegenhet.» Asta Gautland Andersen

Asta Gautland Andersen i Embla .
Photo: Eva Kylland
Asta Gautland Andersen i Embla .
Photo: Eva Kylland

Galleri til nytelse

–Det er hyggelig med kunder som kommer tilbake hvert år. Siden vi formidler kunsthåndverk, setter jeg også stor pris på de som elsker varene og stikker innom for å kikke. Kanskje sparer de lenge - og kjøper så én gjenstand. Det er fantastisk, sier Camilla Børresen, administrativ og kunstfaglig leder i Galleri Villvin.

100 skandinaviske kunsthåndverkere stiller ut og selger her. De arbeider med keramikk, tekstil/fiber, glass, metall og tre. Galleriet er åpent hele året, og driver med nettsalg.

–To av keramikerne våre, Lene Tori Obel Bugge og Eva Vold, ble i vår invitert til å stille ut i Osaka i Japan, forteller en stolt Børresen.

Villvin Kunsthåndverkmarked blir arrangert hvert år den andre helgen i juli (torsdag til lørdag). Da samles over hundre kunsthåndverkere fra hele Norden på torvet.

I Galleri Villvin selger Camilla Børresen skandinavisk kunsthåndverk.

Kopper hos Galleri Villvin

Camilla Børresen på Villvin .
Photo: Eva Kylland
Camilla Børresen på Villvin .
Photo: Eva Kylland

Verksted og butikk

I parallellgata Storgata holder Badeler design og mote til. Nærmere havna er gatenavnet Solsiden, der ligger Embla smykkeverksted. Begge har åpent verksted i butikk, hele året.

Berit Adeler har svennebrev fra kjole- og draktsyerfaget og kostymemakerfaget, hun har vært ansatt ved Den Norske Opera & Ballett. Nå liker Berit redesign aller best, både brukte klær og sånt som gamle gardiner, duker og pledd kan brukes.

–Jeg syr også litt i nye stoffer, reparerer mye og driver med omsøm, forteller hun.

–Klesbutikkene i Risør er glade i meg, for hvis de selger en kjole som er litt vel lang, sier de til kunden at jeg kan fikse den i løpet av ett kvarter. Jeg sender også kunder videre. Alt i alt blir det et bra tilbud.

Gullsmed og daglig leder Asta Gautland Andersen startet Embla smykkeverksted i 1995, først som et AMO-kurs. Målet var å få arbeidsledige ut i yrkeslivet.

Asta designer smykkene, som blir solgt i butikker over hele landet. Produksjonen foregår delvis i butikken. Embla smykkeverksted er kjent for fargesterke smykker i sølv og emalje.

–Jeg tror Risørs store fortrinn er at vi ikke har kjeder. Nsjebutikker er mer spennende for kundene, mener Asta.

–Og vi som driver småbutikker, er gode til å ta vare på hverandre.

 

Marianne Beisland Rees er daglig leder i Beisland Blomster.

Beisland blomster

Marianne på Beisland blomster .
Photo: Eva Kylland
Marianne på Beisland blomster .
Photo: Eva Kylland

Les mer om hva du kan gjøre i Risør

Vår i Risør .
Photo: Maria Aspesæther
Vår i Risør .
Photo: Maria Aspesæther