Den Hellig Ånds Kirke, også kalt Risør kirke, er oppført i 1647, bygget som korskirke i tømmer. Over hovedinngangen på vestsiden er det tårn, avsluttet med spesielt utformet laterne og spir. Guidet tur i kirken Thomas Juell har vært guide i…
En av Europas best bevarte trehusbyer
Flere byer på Sørlandet kan kalle seg hvite byer. Men det er Risør som er selve Trehusbyen. Det gjøres klart på attraksjonsskiltene som viser deg vei til byen. Du får oppleve både staselige patrisierhus langs havnen og trange gater med velholdte småhus og sjarmerende hager.
Du kan bli med på byvandring med Risørs egen vekter hver onsdag gjennom hele sommeren. Han forteller om både seilskutetiden, bybrannen og de eldste bydelene. Risør er selvsagt på listen over verneverdig bebyggelse i Norge.
Derfor er Risør så vakker i dag
Risørs tiltrekkende utseende er arvesølvet fra byens gylne seilskutetid. Sommeren 1861 gikk 250 gamle hus opp i flammer i en dramatisk bybrann. Men lille Risør var en av landets største sjøfartsbyer på den tiden. Arkitekter og håndverkere fra hele Europa bidro til å reise en praktby fra asken.
Hundre år etter var mange andre av Norges byer preget av sanering og modernisering. Men de hvite seils dager var for lengst over. Risør hadde ikke økonomi til omfattende byfornyelse. Dermed ble de gamle husene bevart. Risør var senere en av de første byene i Norge som jobbet systematisk med vern og bevaring av et sentrumsområde som kulturmiljø.
Noen av husene du må se
Solsiden 8: Dette praktfulle patrisierhuset fra 1861 er antakelig en av byens reneste sen-empire-bygninger. S.H. Finne, som fikk huset oppført etter bybrannen, drev stort som reder, kjøpmann, reder, sagbrukseier og iseksportør.
Torvet 1 (Prebensens hus): Huset er oppført like etter bybrannen av I.W. Prebensen, og det eies fortsatt av etterkommerne hans. Huset har flotte dekorasjoner på fasaden, og verandaen i støpejern ble anskaffet til kongebesøket i 1891. Det har vært kafé i huset, men i dag holder turistinformasjonen i Risør til her. Alle tiders sjanse til å komme inn i huset, altså.
Risør kirke (Prestegata 6): Den Hellige Ånds kirke var en av de få bygningene som fortsatt sto etter bybrannen i 1861. Risør kirke ble bygget som korskirke i tømmer i 1647, og er antakelig Norges mest typiske barokk-kirke. Alterbildet med tema nattverd er antakelig malt av en elev av Rubens. Bildet var på vei til en kirke i Riga, men skipet forliste mellom Risør og Lyngør. En av byens kjøpmenn kjøpte bildet og skjenket det til kirken.
Her får du utsikt over Trehusbyen
Når du har spasert i gatene, kan du nyte flott utsikt over Trehusbyen fra friluftsområdet Urheia eller fra Risørflekken, som er et stort, hvitkalket sjømerke som seilskutene i gamle dager navigerte etter.
I juli måned brukes byens gamle branntårn (Trappegata 5) som kunstgalleri. Fra Galleri Branntårnet har du god utsikt over byen.
Urheia friluftsområde og kultursti i Risør
Langs kulturstien i Urheia er det kulturminner i form av et gammelt kystfort fra…
Risørflekken
Risørflekken er et av Sørlandets eldste seilmerker. Det var Hollandske…
Les mer om hva du kan gjøre i Risør
Photo: Rakke Nordic Life
Photo: Rakke Nordic Life