Opplev trehusbyen Risør

Risør .
Photo: Frida Neverdal
Risør .
Photo: Frida Neverdal

Bli sjarmert av Trehusbyen Risør, Den hvite by ved Skagerrak, som er så idyllisk at det nesten gjør vondt. Bli med på byvandring, digitalt eller med vekter. Det er en opplevelse i seg selv å beundre de hvite, gamle trehusene langs Risørs gater. Du skal ikke rusle lenge før du er betatt av byen, og forstår hvorfor den regnes som en av Europas best bevarte trehusbyer.

Risør-huset med ingen 90 graders vinkler .
Photo: Gjermund Glesnes
Risør-huset med ingen 90 graders vinkler .
Photo: Gjermund Glesnes

En av Europas best bevarte trehusbyer

Derfor er Risør så vakker i dag

Risørs tiltrekkende utseende er arvesølvet fra byens gylne seilskutetid. Sommeren 1861 gikk 250 gamle hus opp i flammer i en dramatisk bybrann. Men lille Risør var en av landets største sjøfartsbyer på den tiden. Arkitekter og håndverkere fra hele Europa bidro til å reise en praktby fra asken.

Hundre år etter var mange andre av Norges byer preget av sanering og modernisering. Men de hvite seils dager var for lengst over. Risør hadde ikke økonomi til omfattende byfornyelse. Dermed ble de gamle husene bevart. Risør var senere en av de første byene i Norge som jobbet systematisk med vern og bevaring av et sentrumsområde som kulturmiljø. 

 

Her får du utsikt over Trehusbyen

Når du har spasert i gatene, kan du nyte flott utsikt over Trehusbyen fra friluftsområdet Urheia eller fra Risørflekken, som er et stort, hvitkalket sjømerke som seilskutene i gamle dager navigerte etter.

I juli måned brukes byens gamle branntårn (Trappegata 5) som kunstgalleri. Fra Galleri Branntårnet har du god utsikt over byen.

 

Les mer om hva du kan gjøre i Risør

Bading i Risør .
Photo: Rakke Nordic Life
Bading i Risør .
Photo: Rakke Nordic Life