Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Agder ARENDAL

Tromøy kirke fra 1100-tallet

  • Tromøy kirkevei 310, Arendal
  • +47 37013580
  •  /  km From You
Overview

Tromøy kirke ble oppført som steinkirke rundt 1150, og siden ombygget til korskirke på 1750-tallet. Den er i dag en av Arendals eldste attraksjoner.

Tromøy kirke ligger på Flademoen på utsiden av Tromøy utenfor Arendal, og var opprinnelig en romansk steinkirke som ble oppført rundt 1150. Kirken ble siden ombygget til korskirke i perioden 1748-1758, og er i dag en av Arendals eldste attraksjoner. Kirken er et gammelt sjømerke, og det ble sagt at når Tromøy kirke står på vannet, da er man tre mil fra land. På grunn av den værharde beliggenheten er kirken nå uten tårn.

Interiøret i Tromøy kirke er vakkert. Tømmermester Ole Nilsen Weierholt, som ledet ombyggingen på 1700-tallet, er antagelig den som laget de fleste treskjærerarbeidene i kirken. Interiøret er malt av Jørgen Schultz i 1750-årene, overmalt i 1880, og restaurert tilbake til opprinnelig stil i perioden 1926-1939. Flere detaljer i kirken er verdt å nevne, som en døpefont av kleberstein fra 1300-tallet, og et dåpsfat og lysestaker i messing fra 1660.

I den første kirken fra 1100-tallet ble det i middelalderen gravlagt viktige personer både i koret og i skipet. Gravene fikk store gravstener i kirkens gulv. Det har vært forbudt å gravlegge personer under kirkens gulv siden 1805, og de store gravstenene ble flyttet ut under ombyggingen i 1750-årene. De kan nå sees på utsiden av kirken langs kirkegårdsmuren i vest, som ellers består av rullestein fra Tromøy.

Ved korets sydportal finnes de flotte steinmaskene. De er hugget ut i portalen som består av fem monolitter. Det finnes spennende historier knyttet til steinmaskene.

Les mer og se flere bilder av Tromøy kirke.


  • Last Updated:
  • Source: Arendal Turistkontor
  • lørdag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages