Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Agder ARENDAL

Trefoldighetskirken i Arendal

  • Kirkebakken, Arendal
  • +47 37013580
  •  /  km From You
Overview

I 1888 ble Trefoldighetskirken bygget i Arendal, den tredje kirken på samme sted. Den ruvet godt i Arendals bybilde med sitt 87 meter høye tårn.

Trefoldighetskirken er nummer tre i rekken på den samme tomten. Den første kirken, en Y-formet trebygning, ble reist i 1670, og trangen til å hevde sin status overfor Kristiansand var nok motivet for oppføringen. I 1830-åra hadde byens skipsfart sterk oppgang, folketallet økte og kirken ble for liten, og ble revet i 1832. I 1833 la kronprins Oscar (senere kong Oscar den 1.) ned grunnsteinen til en oktogon (åttekantet) kirke. I de neste 50 år fordoblet Arendals innbyggertall seg, og ifølge kirkeloven skulle en kirke ha et visst antall sitteplasser tilsvarende sognets befolkning. Ny kirke måtte bygges.

I 1888 var den tredje kirken, tross det store bankkrakket i 1886, ferdig bygget. Den ruvet godt i Arendals bybilde med sitt 87 meter høye tårn. Kirken ble herjet av brann i 1902, men skadene var ikke omfattende. Den store lysekronen som nå henger i kirkens våpenhus, stammer fra byens første kirke. Ved døpefonten finnes et kobberstikk fra 1500-tallet.

Dette bygget skulle bli et symbol på Arendals storhetstid, men krakket kom i 1886 og ruinerte hele byen. Kirken ble derfor noe mer nøkternt utstyrt enn man hadde tenkt seg, da den sto ferdig i 1888. Det manglet både altertavle og orgel, noe som først kom til kirken ved gaver ved århundreskiftet.

Det nye orgelet i kirken er bygget av tyske Werkstätte für Orgelbau Mühleisen, og har rundt 3900 piper fra 4 mm til 7 meter høye. Pr november 2010 er det Norges fjerde største kirkeorgel, det har 59 stemmer og er bygget i tysk-romantisk stil.

Åpen for publikum om sommeren (som regel fra St. Hans til og med første uka i august).


  • Last Updated:
  • Source: Arendal Turistkontor
  • onsdag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages