Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Agder ARENDAL

Store og Lille Torungen

  • +47 37023214
  •  /  km From You
Overview

Arendal blir kalt "Byen med de tvende fyr" takket være Store og Lille Torungen. Store og Lille Torungen fyr ble begge bygd samtidig i 1844. Man bygde to fyr for at de sjøfarende skulle skille Torungen fra Jomfruland og Oksøy fyr som begge hadde et lys.

Fyrstasjonen ligger i sammenheng med verneverdige bygningsmiljøer ved innseilingen til Arendal. Store Torungen fyrstasjon er et fint eksempel på en rikt sammensatt stasjon. Fyrtårnet er en typisk representant for de høye støpejernstårnene. Fyret har høy grad av opprinnelighet med eldre linseapparat i bruk og tåkeluranlegg med trykktanker intakt. Fyrstasjonen har fyrhistorisk interesse ved sin forbindelse med Lille Torungen fyrstasjon og stor miljøbetydning i sammenheng med bygningsmiljøene ved innseilingen til Arendal, "Byen med de tvende Fyre". Begge fyrene er fredet etter kulturminneloven.

Historikk
Lille Torungen ble nedlagt i 1914 og alle bygningene, med unntak av tårnet og oljebua, ble revet eller flyttet. Samtidig ble det gamle tårnet på Store Torungen erstattet av et nytt tårn i støpejern. Tårnet er 34,3 m høyt. Fyrstasjonen er stor og omfatter maskinhus, boliger, uthus, gammel smie, tufter etter tegltårnet og tidligere boliger og uthus. Anlegget omfatter også hager og spor etter hage, samt landing og naust. På øya er det spor etter mindre jordbruksdrift.

Naturreservat og landskapsvernområde
Deler av øya er naturreservat med ferdselsforbud i fuglenes hekketid, 15 april til 15 juli. Området er skiltet. Vennligst respekter ferdselsforbudet! Ta vare på naturen. La blomstene stå så alle får glede av dem! Gode fiskemuligheter.

Havna
Du er velkommen til å fortøye i havna på dagtid. Vennligst ikke beslaglegg reservert plass. Vær og vind kan skifte raskt og all fortøying skjer på eget ansvar! Fortøying over natten frarådes. Molo og bryggeanlegg med benker og bord er åpent for alle besøkende. På grunn av værforholdene må det vises aktsomhet med alkoholbruk.

Overnatting på fyret
Kontakt Aust-Agder turistforening for overnatting på Store Torungen fyr.

Overnatting på andre kystledhytter i Aust-Agder og dagsbesøk på Lille Torungen fyr kan bestilles her

Transport til fyret
Transport bestilles hos Knut Mørland på tlf 909 45 725 eller e-post knut@torungenfyr.no. 
For større grupper opptil 38 personer: kontakt Olaf Knudsen & Co: +47 90 92 74 70

Vil man lese mer om fyrene på Torungene anbefaler vi websiden til Torungens venner.


  • Last Updated:
  • Source: Arendal Turistkontor
  • torsdag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages