Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Agder ARENDAL

Sørlandsleia - kystleden mellom Lyngør og Eydehavn

  • +47 37005544
  •  /  km From You
Overview

I smult farvann fra idylliske Lyngør, skjult fra vind og høye bølger, kan man kjøre båt langs Sørlandsleia til Eydehavn, et lite stykke norsk industrihistorie.

Langs Sørlandsleia er det sørlandsidyll rundt hvert et nes. Sørlandsleia starter i Lyngør, der Lyngør fyr ligger ytterst og åpner sundet mellom den vakre trehusbebyggelsen på de fire øyene som utgjør den gamle uthavna Lyngør. På Lyngør fyr kan man overnatte, likedan på Hotel Lyngørporten på fastlandet. 

Fra Lyngør seiler en videre inn gjennom Lyngørfjorden. På øyene her er det flere fine steder, og toaletter finnes på Askerøya, Gjesøya og Borøya, blant annet. Sørlandsleia går deretter gjennom Snaresund, hvor det også er en badeplass. Så følger man leia nord for Tverrdalsøya og seiler mot Kilsund. Ved Kilsund er det marina, og like ved ligger Staubø kultursenter dersom en ønsker et lite kafébesøk i sommersesongen.

Toaletter i skjærgården er lagt utaskjærs, også på Flosterøya. Indre vei fører deg mot Vrangsund, der det er smal passasje videre mot Garta. i Gartafjorden (lokal uttale er forøvrig Gæ:rta) er det gjestebrygge og toaletter. Videre mot Eydehavn kommer man til industriområdet ved Arendal havn. Dette ble skapt i 1913 ved anleggelsen av Arendal Smelteverk AS og Det Norske Nitridaktieselskap. Grunnleggeren var Sam Eyde. På Eydehavn finnes det et museum som forteller litt om industriarbeideren og hans liv, og det er også bensinstasjon ved sjøen i Neskilen.    

Det er trygt å ferdes gjennom Sørlandsleia. Seilingsleden er merket med røde og grønne sjømerker av Kystverket, og de er plassert på kritiske steder for fritidsbåtene helt frem til Eydehavn. Videre fra Eydehavn kan man kjøre i Tromøysundet inn til Arendal sentrum.


  • Last Updated:
  • Source: Arendal Turistkontor
  • torsdag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages