Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Southern Norway Agder ARENDAL

Utstillingen FREIHEIT i Bomuldsfabriken Kunsthall

Overview

Lars Ø Ramberg viser en omfattende separatutstilling på Bomuldsfabriken kunsthall. Han er utdannet på Statens Kunstakademi i Oslo og har siden 1998 bodd og arbeidet i Berlin. Ramberg er en av Norges fremste internasjonale kunstnere og er representert i offentlige samlinger og museer over hele verden

Utstillingen FREIHEIT  

Bomuldsfabriken kunsthall 25. Juni – 2. Oktober 2022

Ramberg er kjent for sine kritiske og kontekstuelle installasjoner og arbeider stedspesifikt i det offentlige rom med prosjekter det tar flere år å realisere. Han arbeider i en konseptuell tradisjon og stiller filosofiske spørsmål til aktuelle politiske og kontroversielle temaer.

Ramberg fikk internasjonal anerkjennelse da han i 2005 viste installasjonen PALAST DES ZWEIFELS (Tvilens Palass) på taket av Palast der Republik, skallet av DDRs Folkekammer. Selv om Rambergs installasjon (som det tok ti år å fullføre) ble revet med bygningen i 2006–2008, fremstår den i dagens politiske bilde og offentlige ordskifte (hvor tvilen er gitt et marginalisert rom) med en fornyet aktualitet.

I 2003 vant Ramberg konkurransen om utsmykningen foran Eidsvollsbygningen med verket Liberté . Det stiller spørsmål ved den norske konstitusjonen som en kopi av den franske. Verket består av tre helautomatiske utetoaletter fra JCDecaux malt i rødt, hvitt og blått. I 2006 var Ramberg den norske representanten på Saô Paulo Biennalen og i 2007 ble Liberté Norges bidrag til Veneziabiennalen.   

FREIHEIT viser verk fra midten av 2000-tallet frem til i dag og inneholder nye arbeider som kunstneren ikke har presentert tidligere. Blant sentrale installasjoner er: 469 LOUDSPEAKERS II, en installasjon som er en hyllest til ytringsfriheten, demokratiske verdier og betydningen av å vise politisk mot. Hvert objekt er tiltenkt de overlevende på Utøya og har et innbrent ord som berører tanker om humanismens plass i ethvert demokrati og betydningen av individets stemme og deltagelse i samfunnsdebatten. Installasjonen oppfordrer enhver besøkende til å ta ordet i utformingen av fremtidens verdier.

Et annet sentralt verk er: FREMDGEHEN som analyserer og kontekstualiserer det norske justismordet begått mot de norske såkalte tyskertøsene som ble deportert til Berlin i 1946. Den norske eksilregjeringen satte i gang massearrestasjoner av jenter som hadde hatt et forhold til tyske soldater. Mens disse satt i fangeleirer etter krigens slutt arbeidet regjeringen for å forandre loven slik at de kunne fratas statsborgerskapet og deporteres til Tyskland.

Ramberg er presentert i en rekke norske offentlige samlinger, deriblant: Trondheim kunstmuseum, Haugar Kunstmuseum og Nasjonalmuseet. I 2019 fikk han stor oppmerksomhet med installasjonen BRAINSTORM i de nye Deichmanske bibliotek i Oslo. For tiden er kunstneren involvert i et byutviklingsprosjekt ØKERN hvor målet er å integrere kunstnerisk kompetanse som en sentral verdi i byplanleggingen.  

  • Last Updated: 22.09.2022
  • Source: Arendal Turistkontor
Dates

ti. 27. september 2022 12:00 18:00

on. 28. september 2022 12:00 18:00

to. 29. september 2022 12:00 18:00

fr. 30. september 2022 12:00 18:00

lø. 1. oktober 2022 12:00 18:00

sø. 2. oktober 2022 12:00 18:00

See All
Utstillingen FREIHEIT i Bomuldsfabriken Kunsthall
Your Recently Viewed Pages