Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Snø, ski og Sørlandet

Selv ikke skiløper Solveig Pedersen, som har stått på seierspallen både i OL, VM, verdenscup og NM, ble født med ski på beina. Men hun tar dem på så ofte som mulig. Her tipser hun om sine favoritt-skiløyper på Sørlandet.

Sørlandet er mer enn sommer, sol og tean i tanga. Vinterstid byr landsdelen på flotte skimuligheter. Skidronningen fra Sørlandet, Solveig Pedersen, deler gjerne skiløypene med deg. Aller helst vil hun spenne på seg langrennsskia når hun skal på skitur, så de fleste tipsene er konsentrert til oppkjørte løyper. 

Solveig Pedersen skiing in Southern Norway

Fakta om Solveig: 

Solveig Pedersen er avdelingsleder for Olympiatoppen Sør. Landslagsutøver i langrenn for Norges skiforbund fra 1982 til 1993. Har tre VM/OL-medaljer, sju Verdenscup-seire, 18 Verdenscup-pallplasseringer og åtte NM-medaljer. 

Solveig Pedersen skiing

Solveigs favorittløyper

Høgås - favorittløypenett

- Jeg har hytte på Gautestad, og her går jeg mye på ski. Blant annet er jeg kjempeglad i Høgås skianlegg. Otra IL jobber veldig bra med løypenettet der. For noen år siden ble to løypenett koblet sammen, og nå er det et stort løypenett som passer for alle nivå. Høgås skianlegg ligger en mil overfor Evje. Du tar av ved Evje kirke og følger skiltingen. 

Gimlekollen - skitur i byen

- Jeg bor på Gimlekollen med kort vei til Jegersberg. Her er de kjappe til å kjøre opp gode skiløyper og det er et flott terreng. Jegersberg er det stedet jeg går nest mest på ski. 

Hellemyr og Strai - snøen holder seg godt

- På Hellemyr og Strai holder snøen seg ofte godt utover i sesongen. På tampen av vinteren hender det derfor ofte at jeg drar dit for å gå på ski. Jeg går en del på Dønnestad som du finner du på Tveit når du kjører mot Kjevik. På Dønnestad har de lysløype som de er raske til å preparere. 

Øynaheia - flotte løyper ikke for langt fra byen

- Hvis jeg er hjemme i Kristiansand og ikke reiser på hytta, er det flott på Øynaheia. For å komme dit, kjører du forbi Birkeland. Her er det utrolig flotte løyper. 

Sandrip - gode løyper og snøkanon 

- På Sandrip har de snøkanon, og dermed har de snø nesten hele vinteren. I perioder med ekstra lite snø har de vært nede i 500 meter med skiløyper, men 500 meter er mer enn ingenting. På en av turene i vinter telte jeg 31 runder på en time. Det er nok for spesielt interesserte. På Sandrip er de flinke til å kjøre ut snø i løypene, dessuten er underlaget også laget for rulleski, så dermed får de et jevnt og godt underlag også når snøen kommer.

Drivenesheia - stort løypenettverk

- På Drivenesheia mellom Vennesla og Øvrebø har de et stort løypenettet. På høyresiden kan du gå opp mot Naspevarden og på venstreside mot Moseidvarden. Løypene går også helt nedover mot Mosbykleiva og Stølehei. Dette forutsetter imidlertid at det ikke er en veldig mager snøvinter.

Sjekk dagens føremelding

Turer med barn og pulk

- Det nærmeste er Øynaheia eller Høgås. Lysløypene er ofte ikke så godt egnet da de er veldig kuperte. I tillegg er det strevsomt å gå med pulk i folkerike langrennsløyper. På Øynaheia og Høgås finner du fine, slake løyper i kort avstand fra byen. Fra Kristiansand tar det omtrent 50 minutt å kjøre til Øynaheia, du må regne en drøy time til Høgås. På Høgås finnes det varmestue, og du kan gå inn til en lavvo som ligger tre kilometer fra parkeringsplassen. På Høgås har de tilgjengelige griller og salg av enkel mat, og de har også et lite barnetrekk for de aller minste. 

Tips til toppturer på Sørlandet

-  Ljosland, Bortelid og Brokke er tre steder med gode forhold. Både på Ljosland og Bortelid kan du gå opp til snaufjellet. Her er det noen som drar på topptur.  Du kan også gå opp til Evardalen fra Brokke. Her kommer du opp på fine topper. Det samme gjelder for Hovden.

Tekst: Karen Kilane

Andre skimuligheter på Sørlandet