Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway
Maria Stray
Maria Stray.
Photo: Bea Valand
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Byjenta Maria Stray Homme ble lei av uteliv og utseendefokus. Dermed reiste hun på folkehøgskole i Pasvik for å lære mer om friluftsliv.  Hun som for noen år siden ikke visste hvordan hun skulle pakke en tursekk, ble i fjor kåret til ”Årets turjente”. 

Tekst: Karen Kilane

-  Mine foreldre var flinke til å ta oss med på tur da jeg var barn. Vi var på kanotur, plukket bær og fyrte bål. Så falt dette litt bort da jeg ble tenåring, og andre ting ble spennende. Men da jeg var omtrent 17 år, fant jeg ut at jeg savnet noe i livet mitt. ”Det er jo for dumt at jeg ikke har basiskunnskaper om å være ute i naturen”, tenkte jeg. Jeg visste jo ikke hvordan jeg skulle pakke en tursekk engang. Jeg bestemte meg for å gjøre noe med det. Da jeg var ferdig med videregående skole, begynte jeg på Pasvik Folkehøgskole. Deretter var jeg stipendiat der et år. På folkehøgskolen lærte jeg alt jeg trengte for å drive aktivt med friluftsliv på egenhånd, spesielt etter året på linja «Friluftsliv Finnmark», sier Maria.

En måned i Setesdalsheiene

I dag driver Homme med både jakt, fiske og friluftsliv. I fjor sommer gikk hun en måned på tur i Setesdalsheiene.
- Det er aldri for sent å komme i gang, sier hun.

Og forholdene ligger til rette for gode friluftsopplevelser på Sørlandet. 

- Selv er jeg jo veldig glad i Setesdalen. Både Øst- og Vest-heiene. I fjor sommer gikk jeg en stor del av løypenettet til Turistforeningen (DNT) i Øst-heiene. Jeg gikk fra Dølemo i Åmli til Bjåen overfor Hovden. Det finnes mange muligheter og variert terreng oppover Setesdalen. På østsiden er det kuperte områder med mye skog, mens Vest-heiene har et terreng som ligger litt høyere. Noe av det som er spennende i Setesdalen er nettopp forskjellen på østsida og vestsida. Min bestefar kom fra Setesdalen, så jeg har alltid følt tilknytning til områdene der, og en stor del av turen var å vandre i hans fotspor, sier Maria.

Selv om hun valgte å gå i Øst-heiene i Setesdalen, så må hun medgi at hun likevel er aller mest glad i høyfjellet med vidder og åpne landskap. Hun liker å kunne se langt og ha oversikt. Et landskap som Setesdal Vest-hei byr på.
- Men jeg har ikke behov for at alle turer skal være strabasiøse og voldsomme! Jeg har en kjæreste i Mandal, og en tur langs strendene i Mandal er også en god friluftsopplevelse. 

Girl crossing river in the Setesdal mountains

Girl hiking in the Setesdal mountains

Filling water bottle with water from the creek in Setesdal

Marias tips til å komme i gang:

- Før turen: Jeg ville ha begynt med å lese meg litt opp på nettet. Det finnes en haug av blogger og nettsider. Turistforeningen har også mange gode tips. Selv har jeg skrevet turtips for bladet Villmarksliv, og disse finnes på nettsiden min: www.mariastray.no. Etter jeg hadde lest litt, så ville jeg nok alliert meg med noen. Det er trygt og godt å være to på tur. Det er kan være lurt å alliere seg med noen som kan litt fra før av, hvis det er mulig.

- I friluftsliv er det lett å oppleve mestring, og det er viktig både for barn og voksne. Finn ut av hvordan du skal kle deg, pakke en sekk, tenne et bål. Og så vil jeg si det er lurt å begynne å gå der det er sti. Både på Flekkerøy og i Vågsbygd-skauen for eksempel, der finnes det stier nesten overalt. 

Og man trenger ikke mye utstyr for å komme i gang. Selvsagt kommer det litt an på hvilken tur man skal på og hvilken årstid det er. Men til en vanlig dagstur trenger man ikke mer enn joggesko og tights / turbukse, sier Maria. Hvis man ønsker å investere i litt utstyr kan man kjøpe en turbukse og en skalljakke, et greit sett med ullundertøy og noen gode tursko. 

Girl preparing dinner in nature

Mat på tur

Girl with hiking food

Marias tips for ferskinger

Dagstur: I Kristiansand er det mange fine og overkommelige dagsturer: Den omvendte båt, Fiskåvannet rundt, Jegersberg eller en tur på Flekkerøy er fint.

Tur med overnatting: Det er en veldig fin tur som er en del av den turen jeg gikk i sommer som passer som helgetur. Du starter ved Torsdalsbu i Fyresdal og går til Hovstøyl i Fyresdal. Du kan kjøre helt til Torsdalsbu som er en turistforningshytte hvor du kan overnatte (du trenger en turistforeningsnøkkel for å komme inn på hytte, fås kjøpt for 100 kr). Dagen etter kan du gå over Himmelkvævristene, noen nydelige fjell med fin utsikt, og så ta en overnatting på Hovstøyl. Turen inneholder mye stigning, det er en del opp og ned. En fin tur med flott terreng og landskap om egentlig kan passe både for ferske og viderekommende. 

Marias tips for viderekommende

Dagstur: Da kan jeg dele et turmål som jeg selv gleder meg til å oppleve. Det finnes en topp som heter Urdenosi i Setesdalsheiene. Jeg har ikke gått dit selv, men jeg har forstått at det er en litt utfordrende tur med flotte naturopplevelser. Jeg har sett at Turistforeningen arrangerer helgeturer til Urdenosi hvor man bruker hytta Berdalsbu som base.

Tur med overnatting: Da anbefaler jeg en tur innover Vestheiene i Setesdal med telt, man kan for eksempel starte i Valle eller Hovden sentrum. 

Marias tips for familier med små barn

- Det finnes gapahuker og lavvoer i de fleste nærområder. Å gå dit er en fin måte å få med barna på tur. Og så handler det litt om å inkludere barna i det en gjør på turen: hvordan lage bål, hvordan lage mat på tur. Det er viktig at barna får oppleve mestring. Og så synes jeg det er fint å ha med barn på fisketur. De fleste synes jo det er stas å få fisk!

Fish fillet prepared for dinner

Fisk den, stek den, spis den

Mer om vandring på Sørlandet

Fakta om Maria Stray Homme

24 år, fra Kristiansand
Utdanner seg til å bli lærer.

Kåret til ”Årets turjente” i 2016
Nominert til ”Årets villmarking” 2017 hvor hun kom til finalen. 

Maria blogger både på egen blogg mariastray.no og på Turjenter.no