Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Sjøørretfiske på Sørlandet

Sjøørreten kan fiskes gratis og hele året langs sørlandskysten.
Casting a fly on the hunt for sea trout Kjerkevågen, Lindesnes
Casting a fly on the hunt for sea trout Kjerkevågen, Lindesnes.
Photo: AnglerPilot
Sjøørreten (Salmo trutta) er veldig populær blant mange fiskere. Denne vakre, sølvglinsende, fisken kommer ofte på en ufortjent andre plass sammenlignet med laksen (Salmo salar).

Det som er helt unikt med sjøørreten er at den kan fiskes gratis og hele året langs sørlandskysten. Jakten på sjøørreten tar oss med til vakre omgivelser og uforglemmelige opplevelser.

Sjøørreten på Sørlandet har en gjennomsnittlig størrelse på 500g, men fangst på opptil 9,5 kg og fisk på 5-6 kg fanges hvert år. Den norske loven sier at all sjøørret under 35 cm skal returneres uskadd og man skal ikke fiske nærmere enn 100 meter til gytebekker.

Winter sea trout from Skjernøya, Lindesnes
Winter sea trout from Skjernøya, Lindesnes.
Photo: AnglerPilot

Sjøørretfiske om vinteren på Skjernøya, Lindesnes

Hvordan å finne sjøørreten

På jakt etter alt fra tobis (Hyperoplus lanceolatus) langs strendene, til småfisk og reker inne imellom rullesteiner eller større agnfisk i fjordene og i mer åpent vann, kan sjøørreten finnes i en rekke miljøer. Hovedsakelig er sjøørreten følsom til saltnivåer i vannet, og derfor dikterer vanntemperaturen ofte deres plasseringer. En generell tommelfingerregel er når vannet avkjøles, søker sjøørreten etter brakkere områder i nærheten av ferskvannskilder som små bekker, elver osv. som strømmer ut i havet eller i fjordområder. Når vannet varmes opp, vandrer mange sjøørret til mer åpent vann. Behovet for å gyte på høsten gjør at en del av dem komme tilbake til bekkene der de en gang ble født. Men hvis du finner en form for vannstrøm, ålegress (Zostera marina), marbakker eller en leopard, finner du helt sikkert også sjøørreten.

Underwater sea trout fishing
Underwater sea trout fishing.
Photo: Johan Persson Friberg

Sjøørret under vann

Utstyr for sjøørretfiske

Det er mange måter å fiske etter sjøørreten, fra fluefiske til slukfiske til agnfiske. Et godt utgangspunkt for slukfiske er en fiskestang på 2,7-3,3m med en anbefalt kastevekt på 7-28 g, kombinert med størrelse 2500 - 3000 snelle og enten 0,15-0,20 mm multifilament snøre eller 0,25-0,30 mm monofilament snøre. Sluk som imiterer naturlig mat, er alltid et godt sted å begynne. Våre favoritter er Rapala X-Rap countdown i svart og sølv, Savage Gear sandeel, forskjellige mindre fisk- og tobisgummiimitasjoner med varierende hodevekter, og en god gammel klassiker; Toby fra Abu Garcia i svart og sølv. En annen effektiv metode er å bruke en kastedupp kombinert med enten en flue eller en liten wobbler.

For fluefiske bruker vi vanligvis en 2,7 m # 7 stang med en rask aksjon sammen med ei tilsvarende snelle, et langsomt synkende eller raskt synkende fluesnøre og Fluorokarbon Fortom på mellom 0,22-0,28 mm, avhengig av størrelsen på flua. Utmerkede fluer varierer fra krokstørrelse 2-10 lakserosa eller oransje reker som en 'Pattegris' reke, forskjellige fiskeimitasjoner som Leftys deceiver eller flatwings i svart og hvitt, oliven og hvitt, surf candy i oliven og hvitt, og en god gammel wooly bugger i enten sort eller oliven.

A big sea trout in Lenefjorden, Lyngdal
A big sea trout in Lenefjorden, Lyngdal.
Photo: AnglerPilot

Stor sjøørret i Lenefjorden, Lyngdal

Fisketeknikker for sjøørret

Sjøørreten som fisk er et kaldblodig dyr og aktivitetsnivået er påvirket av vanntemperaturen. Så en annen god tommelfingerregel er at hvis vannet er kaldt eller veldig varmt, trekker man agnet sakte. Mellom 6-14 ℃ er sjøørreten på sitt lykkeligste og mest aktive, under slike forhold er et rask inntrekk det de trenger for å bli lurt. Men varierer gjerne inntrekket med pauser. Vær oppmerksom på at sjøørret ofte svømmer tett inntil vannkanten, så dine første kast bør være langt borte fra vannkanten. Ikke vad for langt ut heller, ettersom du ofte vader gjennom og forbi sjøørretene og skremme dem.

Båtfiske

En annen veldig effektiv form for sjøørretfiske er fra en båt. Enten det er dorging (kjører sakte forbi sjøørretplass med en sluk, flue eller wobbler bak båten) eller kaster fra en stasjonær båt, åpner fiske fra båt en hel verden av muligheter. Båten er ikke bare et fartøy som raskt får deg fra plass til plass, men kan ta deg til de stedene som er vanskelig å nå fra land. Båten er også varmere og mer behagelig enn å stå i vannet. Har du har din egen båt på tilhenger, finnes det mange båtramper der du kan sette den ut på sjøen.

Det er også flere steder som leier ut båter til fisketurer:

Big sea trout from Lista
Big sea trout from Lista.
Photo: Frank Hansen

Stor sjøørret på Lista

Hvor du kan kjøpe utstyr og få lokale tips

På Sørlandet er vi heldige med flere spesialiserte fiskebutikker med svært kunnskapsrikt personale og et relevant lager av viktig sjøørretfiskeutstyr. Fra vest så til øst, Lyngdal Jakt av Fiskesenter i Lyngdal, Grønberg Sport i Kristiansand, og til slutt Arendal Jakt og Friluft i Arendal.

Andre måter å finne lovende steder på er med mobilappen Fiskher. Boken ‘Sjøørret’ har også mange fiskekart og gode tips.

Fiskeguider

Pakk sekken med mat og gjør deg klar. Her er et interaktivt kart som viser gode steder hvor du kan tilbringe dagen på jakten etter sjøørreten.

Hvis du trenger ytterligere veiledning om hvor du skal fiske, hvilke teknikker du skal bruke eller hvordan utvikle dine fiskeferdigheter, er kanskje en profesjonell fiskeguide noe for deg?

AnglerPilot fiskeguide

Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og flotte fiskemuligheter, med en guidetjeneste basert på en ”naturlig opplevelse av kvalitet”. AnglerPilot imøtekommer ethvert fiskeønske til alle aldre, evner, fiskeerfaring og fiskemål.

Ryan Marchese (som også har skrevet denne artikkelen), er eier av AnglerPilot, en EFFA- og FFI-sertifisert profesjonell fiskeguide, og er selv en lidenskapelig fisker. AnglerPilot er basert i Kristiansand, men leverer guidede turer over hele Sørlandet.

Tlf. no: +47 909 15 846
Email: ryan@anglerpilot.no
Website: www.anglerpilot.no

Les mer om fiske på Sørlandet

Flere skjærgårdsopplevelser

Your Recently Viewed Pages