There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Norges sydligste landsdel kan tilby en rekke lakseelver fra de store regulerte som Mandalselva og Otra-elvene som alltid er fiskbare, til de mellomstore elvene som Lygna-elven (pluss mange i mellom), helt ned til de intime, og mindre nedbør avhengige, som Audna eller Søgneelva. En oversikt over lakseelvene kan sees via kartet ‘Norske lakseelver’.
Laksegjennomsnittet på Sørlandet varierer fra elv til elv og når i løpet av sesongen du fisker, men ligger rundt 4 kg. Laks på opptil 20 kg har blitt fanget i de senere årene, og hvert år leverer noen elver fisk opp til 14-16 kg.
Sesongen i de fleste elvene er fra 1. juni til 31. august hvert år (lokale sesonger kan variere fra år til år).
Du trenger to fiskekort, den årlige fiskeavgiften for anadrom fisk og en lisens i den elvedelen du vil fiske.
Mandalselva er regnet blant en av Norges 10 beste lakseelver. Elva er Norges sydligste lakseelv.
Go to: Laksefiske i MandalselvaMandalselva er regnet blant en av Norges 10 beste lakseelver. Elva er Norges sydligste lakseelv.
Otra er Noregs åttande lengste elv, 245 km lang frå Hovden i Setesdal til utløpet ved Kristiansand.
Go to: Fiske i Otra SetesdalOtra er Noregs åttande lengste elv, 245 km lang frå Hovden i Setesdal til utløpet ved Kristiansand.
Tovdalselva er en god lakseelv, og mange fiskere valfarter stedet i fiskesesongen.
Go to: Laksefiske i TovdalselvaTovdalselva er en god lakseelv, og mange fiskere valfarter stedet i fiskesesongen.
Audnaelva byr på varierte fiskemuligheter fra sjøen og opp de vel 35 km til Ytre Øydnavann hvor laksens ferd…
Go to: Laksefiske i AudnaelvaAudnaelva byr på varierte fiskemuligheter fra sjøen og opp de vel 35 km til Ytre Øydnavann hvor laksens ferd…
Hos herskapelige og historiske Boen Gård på Tveit utenfor Kristiansand finner du unike muligheter for…
Go to: Laksefiske på Boen GårdHos herskapelige og historiske Boen Gård på Tveit utenfor Kristiansand finner du unike muligheter for…
Det er ikke bare laksen som vandrer i elvene våre for å gyte hvert år, de blir også ledsaget av sjøørreten. De har en størrelse på omtrent ca. 1 kg, men har blitt fanget opp til 10 kg og eksemplarer på 6-7 kg blir fanget hver sesong. Det er de samme lisensene og reglene som for atlantisk laks som gjelder, men i noen elver er sesongen for fiske av sjøørret lengre enn for laksen.
Utenfor den perioden hvor en del av sjøørretbestanden migrerer i elvene for å gyte hvert år, kan man fluefiske etter sjøørreten året rundt langs Sørlandskysten. Sjøørretfiske langs kysten er både gratis å fiske og lett tilgjengelig for alle. Les mer om denne formen for fluefiske.
Mange vann på Sørlandet har god bestand av ørret (Salmo trutta), noe røye (Salvelinus alpinus), andre har den amerikanske bekkerøyen (Salvelinus fontinalis) og ikke å glemme siken (Coregonus lavaretus) eller enda bedre en kombinasjon av flere arter! Vi må ikke glemme alle bekker og elver som slynger seg gjennom landskapet fra innsjø til innsjø, eller ut til kysten.
Gjennomsnittsstørrelsen på disse fiskene er på rundt 250 g, men det er alltid større individer som blir fanget (6-8 kg). I utgangspunktet har vi så mange muligheter for fluefiske her, de er for mange til å liste opp!
Noe veldig spennende er de to laksefiskene som er internasjonalt unike for Sørlandet. Den ene er en påfallende vakker brunørret, marmorørreten (Salmo marmorata), som kun finnes i Balkan, og bleka (Salmo salar) som er en innlandsatlantisk laks.
De beste sjansene for å fange vår ”Marmorørret” er enten i de nordligere delene av elven Otra eller i mange av innsjøene i Otra vassdraget. De blir raskt gjenkjent av sine 'squiggly' linjer i motsetning til prikker.
Bleka lever sitt liv de nordligste delene av Otra noen kilometer sør for Evje helt nord for Byglandsfjord. Gjennomsnittsstørrelsen er generelt liten, men de kjemper ofte sterkere enn ørreten og tar mer enn gjerne ei flue. Les mer om fiske i Byglandsfjord.
Siden denne fisken begynte å dukke opp langs kysten vår rundt 1990-tallet, sannsynligvis etter den varme golfstrømmen opp fra fastlands-Europa økte, har bestanden økt år etter år. Havabboren er en aggressiv fisk som napper hardt og kjemper like hardt. Selv om vi kan fange dem hele året, vises de i større antall fra juni og utover til september eller oktober, alt avhengig av sjøtemperaturen. Fluefiske fra land er like effektivt som fra en båt, og vi fanger dem fra på rundt 500 g opp til 4-5 kg hvert år.
Den østlige delen på Sørlandet huser noen innsjøer og elver der gjedder tidligere ble kunstig introdusert og har trivdes godt. De har en størrelse på rundt 4 kg, men har blitt fanget opp til en skikkelig krokodillestørrelse på 18 kg!
Innsjøene kan fluefiskes fra land, selv om en båt er uten tvil den beste måten å nå alle de gode stedene fra. Innsjøene har ofte en båtrampe for å sjøsette båten enkelt.
På Sørlandet er vi heldige med flere spesialiserte fiskebutikker med svært kunnskapsrikt personale og et relevant lager av viktig fiskeutstyr. Fra vest så til øst, Lyngdal Jakt av Fiskesenter i Lyngdal, Grønberg Sport i Kristiansand, og til slutt Arendal Jakt og Friluft i Arendal.
Andre måter å finne lovende steder på er med mobilappen Fiskher. Boken ‘Sjøørret’ har også mange fiskekart og gode tips.
Pakk sekken med mat og gjør deg klar. Her er et interaktivt kart som viser gode steder.
Hvis du trenger ytterligere veiledning om hvor du skal fiske, hvilke teknikker du skal bruke eller hvordan utvikle dine fiskeferdigheter, er kanskje en profesjonell fiskeguide noe for deg?
Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og flotte fiskemuligheter, med en guidetjeneste basert på en ”naturlig opplevelse av kvalitet”. AnglerPilot imøtekommer ethvert fiskeønske til alle aldre, evner, fiskeerfaring og fiskemål.
Ryan Marchese (som også har skrevet denne artikkelen), er eier av AnglerPilot, en EFFA- og FFI-sertifisert profesjonell fiskeguide, og er selv en lidenskapelig fisker. AnglerPilot er basert i Kristiansand, men leverer guidede turer over hele Sørlandet.
Tlf. no: +47 909 15 846
Email: ryan@anglerpilot.no
Website: www.anglerpilot.no
Skjærgården i og rundt Lillesand er en av de vakreste på Sørlandet. Et mylder av små øyer, kanaler, bukter og hundrevis av perfekte steder som tiltrekker seg sjøørreten. Hele dette området har en veldig god bestand av sjøørret på grunn av de mange produktive sjøørretbekkene og brakke oppvekstområdene.
Visste du at en av landets aller Norges og mest meritterte fritidsfiskere bor – og fisker mye – i Lillesand? Asgeir Alvestad har norgesrekorden på antall arter (150!), og hele 70 av disse har han tatt i egen hjemkommune.
I Lyngdal og Farsund finner du fjordene i Rosfjorden og Kvavikfjorden og det flate og langstrakte landskapet på Lista. Det er på Lista de største sjøørretene er fanget på Sørlandet.
Både Kristiansand by og kystlinjen rundt byr på ypperlig sjøørretfiske. Med et mangfold av meget produktive sjøørretbekker og sideelver til Otra og Tovdalselva, har kysten en veldig sunn bestand av sjøørret.
Ryan Marchese en av Sørlandets beste profesjonelle fiskeguider, og driver AnglerPilot som leverer guidede turer over hele Sørlandet. I denne artikkelen gir han noen tips om hvor man finner den berømte sjøørreten i Lindesnes.
Sjøørreten er veldig populær blant mange fiskere. Det som er helt unikt med sjøørreten er at den kan fiskes gratis og hele året langs sørlandskysten. Jakten på sjøørreten tar oss med til vakre omgivelser og uforglemmelige opplevelser.
Visste du at det er mange flotte fiskeopplevelser rett i utkanten av Kristiansand? Bare en 10-15 minutters spasertur unna byen kan du fiske i vann etter ørret, prøve lykken på en sjøørret langs stranden, lure en villaks til å bite i elva eller agnfiske etter torsk i det dype vannet fra en øy.
Lindesnes kommune har mange fine, fiskerike vann. Noen er gratis å fiske i, mens i andre vann må man ha fiskekort. Her finner du en oversikt over noen vann i Lindesnes kommune som er tilgjengelig for fiskere.
I Lindesnes finner du to elver som begge kan friste med laks og sjøørret, Audna og Mandalselva. Mandalselva er blant Norges beste lakseelver.
På Sørlandet er det mange muligheter for fiske. Enten alene, med profesjonell guide eller i båt med familien. Sjøfiske, innlandsfiske. Torsk, laks eller ørret. Sørlandet har gode lakseelver og fiskeresorts som leier ut båt og utstyr.
Grimstad har mye å by på for sportsfiskere, langs sørlandskysten er det i dag mye sjøørret – ja, noen vil si ett eldorado for sjøørretfiskere.
For fleire tusen år sidan, etter siste istid, vandra laksen frå Byglandsfjord ut i det store havet. Dei kom aldri tilbake, men nokre blei verande. Kva skjedde?
Fisking i Farsunds skjærgård og langs strendene er en fin familieaktivitet i Farsund og Lista. Det er åpent for alle å fiske i havet utenfor Lista. Farsund har også noen av Norges beste feriesteder for fisking.
I Vegårshei kan du fiske både ørret og abbor, i mange små vann, eller i kommunens største innsjø. Her er guiden din til fiskeopplevelser i ferskvann i Vegårshei, og oversikt over hvor du kan kjøpe fiskekort.
I Lyngdal og Hægebostad er det mange steder å fiske, både i fersk- og saltvann.
Sørlandet kan tilby alt fra rolige båtturer i den flotte skjærgården, klatring i Setesdal, actionfylte opplevelser med elverafting, opplevelser i Raet nasjonalpark eller surfing på Lista.
I skjærgården på Sørlandet finner du idylliske uthavner, badestrender og gjestfrie gjestehavner. Sørlandets skjærgård er perfekt for båtturer, seiling, kajakk, krabbefiske og strandliv.
Agderkysten har en svært variert skjærgård, og store deler av den er godt skjermet for vind og bølger. Vi har valgt ut 6 «padleperler», kajakkopplevelser, spredt langs kysten av Sørlandet. Vår guide er havpadleren Lars Verket.
På Sørlandet er det kort avstand mellom de ulike vandre- og naturopplevelsene.
Tilbake til toppen