Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Fluefiske på Sørlandet

Flycasting for Atlantic salmon in Mandalselva
Flycasting for Atlantic salmon in Mandalselva.
Photo: Anglerpilot
Fluefiske blir ofte referert til som en kunst. Her på det fantastiske Sørlandet har vi mange muligheter for de som ønsker å praktisere fluefiskekunsten. Med en blanding av forskjellige fiskearter å fange, i en rekke urørte farvann og med både kvalifiserte fluefiskeguider og instruktører, har Sørlandet mye å tilby fluefiskeren.

Fluefiske etter laks

Norges sydligste landsdel kan tilby en rekke lakseelver fra de store regulerte som Mandalselva og Otra-elvene som alltid er fiskbare, til de mellomstore elvene som Lygna-elven (pluss mange i mellom), helt ned til de intime, og mindre nedbør avhengige, som Audna eller Søgneelva. En oversikt over lakseelvene kan sees via kartet ‘Norske lakseelver’.

Laksegjennomsnittet på Sørlandet varierer fra elv til elv og når i løpet av sesongen du fisker, men ligger rundt 4 kg. Laks på opptil 20 kg har blitt fanget i de senere årene, og hvert år leverer noen elver fisk opp til 14-16 kg.

Sesongen i de fleste elvene er fra 1. juni til 31. august hvert år (lokale sesonger kan variere fra år til år).

Du trenger to fiskekort, den årlige fiskeavgiften for anadrom fisk og en lisens i den elvedelen du vil fiske.

Fluefiske etter sjøørret

Det er ikke bare laksen som vandrer i elvene våre for å gyte hvert år, de blir også ledsaget av sjøørreten. De har en størrelse på omtrent ca. 1 kg, men har blitt fanget opp til 10 kg og eksemplarer på 6-7 kg blir fanget hver sesong. Det er de samme lisensene og reglene som for atlantisk laks som gjelder, men i noen elver er sesongen for fiske av sjøørret lengre enn for laksen.

Fluefiske etter sjøørret i sjøen

Utenfor den perioden hvor en del av sjøørretbestanden migrerer i elvene for å gyte hvert år, kan man fluefiske etter sjøørreten året rundt langs Sørlandskysten. Sjøørretfiske langs kysten er både gratis å fiske og lett tilgjengelig for alle. Les mer om denne formen for fluefiske.

Innenlands fluefiske 

Mange vann på Sørlandet har god bestand av ørret (Salmo trutta), noe røye (Salvelinus alpinus), andre har den amerikanske bekkerøyen (Salvelinus fontinalis) og ikke å glemme siken (Coregonus lavaretus) eller enda bedre en kombinasjon av flere arter! Vi må ikke glemme alle bekker og elver som slynger seg gjennom landskapet fra innsjø til innsjø, eller ut til kysten. 

Gjennomsnittsstørrelsen på disse fiskene er på rundt 250 g, men det er alltid større individer som blir fanget (6-8 kg). I utgangspunktet har vi så mange muligheter for fluefiske her, de er for mange til å liste opp!

Noe veldig spennende er de to laksefiskene som er internasjonalt unike for Sørlandet. Den ene er en påfallende vakker brunørret, marmorørreten (Salmo marmorata), som kun finnes i Balkan, og bleka (Salmo salar) som er en innlandsatlantisk laks.

De beste sjansene for å fange vår ”Marmorørret” er enten i de nordligere delene av elven Otra eller i mange av innsjøene i Otra vassdraget. De blir raskt gjenkjent av sine 'squiggly' linjer i motsetning til prikker.

Bleka lever sitt liv de nordligste delene av Otra noen kilometer sør for Evje helt nord for Byglandsfjord. Gjennomsnittsstørrelsen er generelt liten, men de kjemper ofte sterkere enn ørreten og tar mer enn gjerne ei flue. Les mer om fiske i Byglandsfjord.

Fluefiske etter havabbor

Siden denne fisken begynte å dukke opp langs kysten vår rundt 1990-tallet, sannsynligvis etter den varme golfstrømmen opp fra fastlands-Europa økte, har bestanden økt år etter år. Havabboren er en aggressiv fisk som napper hardt og kjemper like hardt. Selv om vi kan fange dem hele året, vises de i større antall fra juni og utover til september eller oktober, alt avhengig av sjøtemperaturen. Fluefiske fra land er like effektivt som fra en båt, og vi fanger dem fra på rundt 500 g opp til 4-5 kg hvert år.

Fluefiske etter gjedde

Den østlige delen på Sørlandet huser noen innsjøer og elver der gjedder tidligere ble kunstig introdusert og har trivdes godt. De har en størrelse på rundt 4 kg, men har blitt fanget opp til en skikkelig krokodillestørrelse på 18 kg!

Innsjøene kan fluefiskes fra land, selv om en båt er uten tvil den beste måten å nå alle de gode stedene fra. Innsjøene har ofte en båtrampe for å sjøsette båten enkelt.

Hvor du kan kjøpe utstyr og få lokale tips

På Sørlandet er vi heldige med flere spesialiserte fiskebutikker med svært kunnskapsrikt personale og et relevant lager av viktig fiskeutstyr. Fra vest så til øst, Lyngdal Jakt av Fiskesenter i Lyngdal, Grønberg Sport i Kristiansand, og til slutt Arendal Jakt og Friluft i Arendal.

Andre måter å finne lovende steder på er med mobilappen Fiskher. Boken ‘Sjøørret’ har også mange fiskekart og gode tips.

Fiskeguider

Pakk sekken med mat og gjør deg klar. Her er et interaktivt kart som viser gode steder.

Hvis du trenger ytterligere veiledning om hvor du skal fiske, hvilke teknikker du skal bruke eller hvordan utvikle dine fiskeferdigheter, er kanskje en profesjonell fiskeguide noe for deg?

AnglerPilot fiskeguide

Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og flotte fiskemuligheter, med en guidetjeneste basert på en ”naturlig opplevelse av kvalitet”. AnglerPilot imøtekommer ethvert fiskeønske til alle aldre, evner, fiskeerfaring og fiskemål.

Ryan Marchese (som også har skrevet denne artikkelen), er eier av AnglerPilot, en EFFA- og FFI-sertifisert profesjonell fiskeguide, og er selv en lidenskapelig fisker. AnglerPilot er basert i Kristiansand, men leverer guidede turer over hele Sørlandet.

Tlf. no: +47 909 15 846
Email: ryan@anglerpilot.no
Website: www.anglerpilot.no

Les mer om fiske på Sørlandet

Flere opplevelser på Sørlandet

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages