Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway
Farmengården Sandvika i Arendal
Farmengården Sandvika.
Photo: TV 2
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ekspert-tipsene fra Farmen-mentors kone til aktiviteter i Raet nasjonalpark på Sørlandet.

Wenche Bakke er mentors kone i «Farmen», på en idyllisk sørlandsgård midt i Raet nasjonalpark. Hun er også "matmor" på sin egen restaurant. Så her får du Wenches eksperttips til hva du kan oppleve i Raet.

-Ta barna med ut på holmene i Raet. Vi går og vasser i mat der ute i skjærgården. Strandsnegler kan du spise hele året. De er der overalt på steinene. Ta med en barbær grill, sett på en gryte med sjøvann og ha sneglene oppi. Kjempegodt. Franskmenn som kommer til Norge, synes vi er helt sprø som ikke bruker strandsneglene våre. Spis Raet! oppfordrer Wenche Bakke. 

Du ser henne på tv i høst, som mentors kone i «Farmen» på TV 2. Wenche er «kona» til mentor og gartner Karl Fredrik Lundberg.

Farmen Wenche
Farmen Wenche.
Photo: Alex Iversen (c) TV2
Farmen Wenche fra TV2
Farmen Whence fra TV 2 serien.
Photo: Tone Pernille Sivertsen / Wannado
Spornes strand
Spornes strand.
Photo: Inge T. Dalen (c) USUS AS
People at outdoor café at Merdø
Merdø.
Photo: Peder Austrud, Visit Sørlandet

Skattejakt i skjærgården

På Sandvigen anno 1917 må konkurransedeltakerne i stor grad basere seg på å hente mat i havet. Det er Wenche Bakke veldig begeistret for. Hun oppfordrer til å bruke mulighetene og naturherlighetene i Raet-området året rundt:

-Det jeg tenker mest på med Raet, er å være ute. Fiske, plukke, fange, nyte, bruke alle sansene. Vi vil ha en levende nasjonalpark, sier Bakke. 
-Du kan gå på skattejakt i skjærene, vet du. Du kan plukke og spise hele året; albueskjell, hjerteskjell, kamskjell, østers, stillehavsøsters. Og så blåskjell, selvsagt. Men du må følge med på blåskjellvarselet.

Superoppskrift på røkt makrell

Hun anbefaler selvsagt varmt å dra på fisketur i Raet nasjonalpark, og kommer med en super oppskrift til deg som kan styre deg for snegler:

-Ta med en bærbær grill med lokk. Fisk masse makrell. Det vokser mye einer i Raet. Plukk forsiktig uten å ødelegge busken. Legg litt av einebærkvisten på rista og makrellen oppå. Da får du deilig, røkt makrell, frister Wenche.

Opplev historiens sus fra seilskutetiden

Wenche Bakke anbefaler varmt å besøke de vakre uthavnene i Raet nasjonalpark. Uthavn er betegnelse på tettsteder som kokte av aktivitet i seilskutetiden i gamle dager. I dag ligger uthavnene som fredelige pletter med idylliske, gamle sørlandshus. Det ukentlige markedet i «Farmen» arrangeres i uthavnen Narestø, som ligger i nærheten av gården. Narestø har historie helt tilbake fra 1600-tallet.

Merdø er en bilfri øy med vakre, gamle sørlandshus. Om sommeren kan du nyte langgrunne, barnevennlige sandstrender som er blant de fineste i landsdelen. Øya har sommeråpen kafé også. Merdøgaard Skjærgårdsmuseum gir innblikk i noe av historien.

-På Merdø kjenner jeg at pulsen går ned. Det dufter av roser, ferie og is inne på bua. Det er rullestein, strender, bjørnebær, havsalt. Du kan gå rundt og kjenne med alle sansene.

Rullestein og trollskog – minner for livet

Hove camping er en deilig plass i skogen, rett i nærheten av isbreens og naturens underverker. Du får lett en wow-følelse av de veldig spesielle rullesteinsstrendene. Stranda Spornes, for eksempel, som du kan oppleve som sandstrand det ene året, og rullesteinsstrand det neste.

Den spektakulære og skumle trollskogen på Hove må du for all del ikke gå glipp når du er i nasjonalparken. Her har vind og hav skapt en svært spesiell «skulpturpark», i form av trær som er vridd, vrengt og villvokst i de underligste former. -Nesten som å gå i Frogner-parken, mener Wenche Bakke.

Trollskogen på Hove
Trollskogen på Hove.
Photo: Inge T. Dalen (c) USUS AS
Woman and children overlooking the sea
Spornes, Arendal.
Photo: Peder Austrud, Visit Sørlandet
Hove Camping
Hove Camping.
Photo: Inge T. Dalen (c) USUS
Merdø beach in Arendal
Merdø.
Photo: Peder Austrud, VisitSørlandet

Bli med hjem til Wenche

Farmen-Wenche må selvsagt få inkludere sitt eget «barn» i oversikten over favorittene sine. Hjemme hos Wenche, restauranten, altså, serverer hun lokalmat med rundt hånd og stort hjerte. -Mat og opplevelser laget med hjertet!

Bjellandstrand gård sjarmerer

Wenche Bakke skryter så gjerne av kolleger i matbransjen. For eksempel Bjellandstrand gård på Tromøy, nabo til Hisøy. Bjellandstrand har flotte selskapslokaler og fantastiske uteområder.

Fakta om Wenche Bakke:

58 år, fra Hisøy i Arendal kommune. Bakgrunn som teknisk tegner. Driver restauranten Hjemme hos Wenche på Hisøy og aktuell som mentor i TV2-programmet «Farmen».

Les mer om Raet og skjærgården på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen