There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Tekst: Karen Kilane
Hun forteller at Agder var viktig i vikingetiden, og vi finner spor etter vikinger både langs kysten og innover i landet.
- Det er mange viktige funn gjort i Agder. Ikke bare skriver sagalitteraturen om konger av Agder, vi har også viktige funn. Et av de fineste vikingsverdene vi har funnet i Norge, Langeidsverdet, er fra Langeid mot Setesdal. Fra Hogganvik har vi runesteinen fra folkevandringstiden. Fra denne tiden har vi også Snartemosverdet og Snartemobåndet. Det er noen av de viktigste kulturminnene fra denne tiden i landet. Det er mange muligheter til å bli kjent med både folkevandringstidens og vikingtidens historie på Agder, sier Kålheim.
For fire-fem år siden kom Katja Kålheim ut av skapet.
- Viking-skapet altså, ler hun. Både Katja og samboeren Tom Bjørn Regevik er glad i å leve viking.
- I vikingetradisjonen fant vi en felles interesse hvor vi følte at alt det vi var opptatt av passet sammen. Vi er begge historie- og samfunnsinteresserte, og gjennom vikingetradisjonen får vi mulighet til å lære mer. Selv har Katja også glede av sin kunnskap om håndarbeid og tekstil når hun er tekstilhåndverker i viking.
- Kaller du deg selv viking?
- Jeg kaller meg selv kjerring. Kjerring mener jeg er en hedersbetegnelse. En driftig dame som får ting til å gå rundt og bidrar til samfunnet hun er en del av, og jeg håper også andre tillater meg å bruke begrepet, sier Katja.
Katja er en engasjert dame, og hun er blant annet opptatt av det hun kaller håndbåret kunnskap – det å lære ved selv å se og å delta. Som deltaker i TV-programmet Anno måtte deltakerne smi, skjære med glass – utføre håndverk de ikke kunne noe om fra før.
- Etter Anno har jeg nok blitt enda mer bevisst på at jeg bare må tørre å prøve. I tillegg har jeg nok blitt enda mer opptatt av at en lærer gjennom å prøve. Det tar jeg med meg videre i jobben som historieformidler på Tingvatn, sier Katja.
For det er på Tingvatn fornminnepark hun har sitt daglige virke. Her er hun formidlings- og stedsansvarlig. Tingvatn er et svært gammelt tingsted for de indre bygdene i Vest-Agder og Norges best bevarte tingsted. Tingsted har vært et viktig samlingssted helt siden folkevandringstiden, om ikke før, mener Kålheim. Og stedet ble ikke mindre viktig i vikingetiden som fulgte.
I dag er Tingvatn fornminnepark et sted hvor barnehager, skoler og andre publikummere kan komme og oppleve en del av dagliglivet i vikingetiden. I tillegg har Tingvatn blitt kjent for det årlige Vikingtinget som holdes i mai. Her kan publikum komme og høre spennende seminar og samtidig lære ved å selv være med og utføre gammelt håndverk. I 2017 vil tema være jern og tekstil. Det blir visning av både blestring av jern fra myrmalm og brenning av kullmile.
Til slutt anbefaler Katja at en holder øynene åpne når en ferdes i landskapet. Da kan en fort komme over en vikingehaug. ”Ofte har vi de fineste opplevelsene rett ved siden av oss. Kanskje finner du den beste vikingeopplevelsen rett bak huset ditt?”, sier Katja.
Selv er Katja aktuell som oversetter og tilrettelegger av en bok om nålebinding, en strikketeknikk som kom forut for strikking, og som egentlig ikke er strikking. «Med en nål. Bli kjent med nålebinding» heter den rykende ferske boka. Nålebinding er det historiske håndverket som kvinner i mange tusen år har benyttet for å lage tekstiler, nå er det er ferd med å få sin renessanse.
- I Anno brukte jeg både votter, sokker og lue som var nålebundet. Jeg lærte Linn-Elise å nålebinde, og det grønne båndet Per har, er bundet av Linn-Elise. Nålebinding er gøy, så det var en av de aktivitetene vi gjorde på fritiden. Alle spikka seg en nål hver og så prøvde vi, sier Katja.
Langeidsverdet er et unikt vikingsverd som ble funnet på Langeid i Bygland sommeren 2011. Sverdet blir sett på som et av det flotteste vikingsverdene som har blitt funnet i Norge hittil. Sverdet ble funnet i sammenheng med utgravinger under utbedringen av Riksvei 9, sammen med en rekke andre gjenstander.