Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway
Katja Kålheim, a modern day viking in Southern Norway
Katja Kålheim, a modern day viking.
Photo: Karen Kilane
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Katja lever ut sin indre viking

Både langs kysten og i indre Agder finner vi mange spor etter vikinger. Katja Kålheim deler sine tips om historiske steder og arrangementer på Sørlandet der du kan lære mer om vikinger og oppleve hvordan vikingene kan ha levd. Katja var med i Anno i 2017 og kom på 3. plass i den populære realityserien, der deltakerne reiste tilbake til 1537.
Vikings with horses at Tingvatn
Vikinger på Tingvatn.
Photo: Adam Read©Visit Sørlandet
Viking at annual viking market at Tingvatn in Hægebostad
Viking på Tingvatn.
Photo: Adam Read©Visit Sørlandet
Viking in forest
Viking på Tingvatn.
Photo: Adam Read©Visit Sørlandet
Vikings attacking at Bronseplassen
Vikinger på Bronseplassen.
Photo: Gorm Rudschimat

Hun forteller at Agder var viktig i vikingetiden, og vi finner spor etter vikinger både langs kysten og innover i landet.

- Det er mange viktige funn gjort i Agder. Ikke bare skriver sagalitteraturen om konger av Agder, vi har også viktige funn. Et av de fineste vikingsverdene vi har funnet i Norge, Langeidsverdet, er fra Langeid mot Setesdal. Fra Hogganvik har vi runesteinen fra folkevandringstiden. Fra denne tiden har vi også Snartemosverdet og Snartemobåndet. Det er noen av de viktigste kulturminnene fra denne tiden i landet. Det er mange muligheter til å bli kjent med både folkevandringstidens og vikingtidens historie på Agder, sier Kålheim.

Kaller seg selv kjerring

For fire-fem år siden kom Katja Kålheim ut av skapet.
- Viking-skapet altså, ler hun. Både Katja og samboeren Tom Bjørn Regevik er glad i å leve viking.

- I vikingetradisjonen fant vi en felles interesse hvor vi følte at alt det vi var opptatt av passet sammen. Vi er begge historie- og samfunnsinteresserte, og gjennom vikingetradisjonen får vi mulighet til å lære mer. Selv har Katja også glede av sin kunnskap om håndarbeid og tekstil når hun er tekstilhåndverker i viking.

- Kaller du deg selv viking?
- Jeg kaller meg selv kjerring. Kjerring mener jeg er en hedersbetegnelse. En driftig dame som får ting til å gå rundt og bidrar til samfunnet hun er en del av, og jeg håper også andre tillater meg å bruke begrepet, sier Katja.

Vikingting på Tingvatn

Katja er en engasjert dame, og hun er blant annet opptatt av det hun kaller håndbåret kunnskap – det å lære ved selv å se og å delta. Som deltaker i TV-programmet Anno måtte deltakerne smi, skjære med glass – utføre håndverk de ikke kunne noe om fra før.

- Etter Anno har jeg nok blitt enda mer bevisst på at jeg bare må tørre å prøve. I tillegg har jeg nok blitt enda mer opptatt av at en lærer gjennom å prøve. Det tar jeg med meg videre i jobben som historieformidler på Tingvatn, sier Katja.

For det er på Tingvatn fornminnepark hun har sitt daglige virke. Her er hun formidlings- og stedsansvarlig. Tingvatn er et svært gammelt tingsted for de indre bygdene i Vest-Agder og Norges best bevarte tingsted. Tingsted har vært et viktig samlingssted helt siden folkevandringstiden, om ikke før, mener Kålheim. Og stedet ble ikke mindre viktig i vikingetiden som fulgte.

I dag er Tingvatn fornminnepark et sted hvor barnehager, skoler og andre publikummere kan komme og oppleve en del av dagliglivet i vikingetiden. I tillegg har Tingvatn blitt kjent for det årlige Vikingtinget som holdes i mai. Her kan publikum komme og høre spennende seminar og samtidig lære ved å selv være med og utføre gammelt håndverk. I 2017 vil tema være jern og tekstil. Det blir visning av både blestring av jern fra myrmalm og brenning av kullmile.

Katjas beste vikingtips på Sørlandet

 • Vikingting på Tingvatn helga etter 17.mai
 • Besøk Bronseplassens vikingmarked andre helg i juli.
 • På Tingvatn kan du resten av året også blant annet besøke vikingteltet hvor du kan prøve gamle leker og møte de ansatte ikledd vikingklær.
 • Du kan også besøke Hogganvik eller Søgne Gamle Prestegård for å se en ekte runestein.
 • Riksantikvaren har en flott karttjeneste med kulturminnesøk. Det er spor etter vikinger mange steder på Agder.
 • Les også bloggen til Frans Arne Stylegar hvis du er interessert i kulturminner og arkeologi. Han skriver godt om historiske hendelser, utgravninger og funn fra hele Norge. 

Til slutt anbefaler Katja at en holder øynene åpne når en ferdes i landskapet. Da kan en fort komme over en vikingehaug. ”Ofte har vi de fineste opplevelsene rett ved siden av oss. Kanskje finner du den beste vikingeopplevelsen rett bak huset ditt?”, sier Katja.

Fakta om Katja Kålheim

 • Katja Kålheim ble født i Sverige og vokste opp i Finland.
 • Utdannet frisør og bachelor i arbeid og velferdsforvaltning og master i sosiologi.
 • Var med i NRK-programmet Anno, der hun kom på 3. plass.
 • Aktuell som oversetter og tilrettelegger av boka ”Med en nål- bli kjent med nålebinding”.
 • Formidler og stedsansvarlig ved Tingvatn fornminnepark / Vest-Agder-museet.

Nålebinding i Anno

Selv er Katja aktuell som oversetter og tilrettelegger av en bok om nålebinding, en strikketeknikk som kom forut for strikking, og som egentlig ikke er strikking. «Med en nål. Bli kjent med nålebinding» heter den rykende ferske boka. Nålebinding er det historiske håndverket som kvinner i mange tusen år har benyttet for å lage tekstiler, nå er det er ferd med å få sin renessanse.

- I Anno brukte jeg både votter, sokker og lue som var nålebundet. Jeg lærte Linn-Elise å nålebinde, og det grønne båndet Per har, er bundet av Linn-Elise. Nålebinding er gøy, så det var en av de aktivitetene vi gjorde på fritiden. Alle spikka seg en nål hver og så prøvde vi, sier Katja.

Katja Kålheim, a modern day viking.
Photo: Karen Kilane

Katja Kålheim, ei ekte viking-kjerring

Langeidsverdet - vikingsverdet fra 1000-tallet

Flere historier og kulturopplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen