Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Helene Bøksle

om Sørlandet og nærheten til havet
Helene Bøksle in the garden with her son
Helene Bøksle.
Photo: Karen Kilane

Sørlandssommer, det er når du har bada så mye at håret bare blir en saltdott, sier Helene Bøksle.

Oppvokst ved havet


Helene er oppvokst ved havet, innerst i Harkmarksfjorden. Der hvor det er brakkvann, god temperatur og ingen brennmaneter. Sørlandets beste badeplass, mener Helene. Og hun vet hva hun snakker om, for som barn lå hun mer og duva i Harkmarksfjorden enn hun var på land. Med nærmest konstant ørebetennelse og en badedrakt som aldri helt rakk å tørke. 

- Hva er det med Sørlandssommeren, Helene?

- Det er det jeg har vokst opp med. Den som har vokst opp et annet sted, vil kanskje si at sommeren det stedet er perfekt. Men for meg er det altså Sørlandet. Jeg vokste opp et par meter fra fjæra. Og det å ha saltvann i håret, kunne dra rett ut på havet, være i naturen - uansett om det regner eller er sol, det er sommer. Det er noe jeg er glad for at barna våre nå skal oppleve, de skal få kjenne at de er sørlandsbarn.

Feriehus i Flekkefjord

For selv om Helene er bosatt i Oslo, er det sørlending hun er. Det er mannen Espen Tjersland også, og nå har de kjøpt seg feriehus i Flekkefjord. 
- Det gleder jeg meg til denne sommeren – å komme til Flekkefjord og se hvordan det går med det 217 år gamle huset vårt som blir pusset opp del for del. Der har de også snekka si fra 1934 som de tøffer rundt i. 

Turnerer på Sørlandet

I tillegg gleder Helene seg til å reise med crew og band langs hele den sørnorske kysten av Norge og besøke folk med turneen ”Ved havet”. 
- Sommeren er en helt spesiell tid. Jeg er en kystens jente, som har vokst opp med saltvann i håret på svabergene på Sørlandet. Dette er musikk som ligger i ryggraden min, og som er en del av vår nordiske kystkultur, sier Helene. 

Helene Bøksle official photo

Livsnødvendig med nærhet til havet

Hva er det du må ha med deg av Sørlandssommeren? 
- Jeg elsker når man har badet så mye at håret blir en saltdott. Og så må jeg ha på ullgenser og ta ut på båttur på kvelden når det er morild i vannet. Denne kontakten og nærheten til havet, det er livsnødvendig for meg, sier Helene. 
Sørlandet drar i Helene. Så da sønnen hennes var fem dager gammel, kjente hun at hun fikk panikk av storbyen, pakket bagen og dro til Sørlandet. Han var 6 dager da jordmor ringte for å høre om alt var bra til. Da var Helene og sønnen midtfjords i ei gammel snekke.  
- Så ja, jeg må til Sørlandet, sier Helene. 

Helenes Sørlands-skatter

Og som den sørlandsjenta Helene er, så ber vi henne dele av hennes Sørlands-skatter. 

- Hva anbefaler du for de som kommer til Sørlandet med barn?
- Det er jo kjempegøy i Dyreparken! Og så er det også nydelig med en dag vestover. Jeg foreslår å stoppe på Provianten i Mandal og kjøpe kanelboller. Deretter kan dere gå gjennom Furulunden og videre til Kanelstranden. Det er ei lun havn. Og rett ved siden er det laget en barnestrand med leker.


- Hva anbefaler du for de som reiser uten barn?
- Lista fyr er jo fantastisk. Det er forøvrig også stas for barn å besøke fyrene på Sørlandet. I tillegg tipset Helene om ei lita, nyperosa hytte du kan overnatte i - "Nyperosa" på Hågåsen på Hidra. Den kan leies for ei natt og sitatet deres ”hvor stor må en hytte være for å nyte en kopp kaffe på trappa?”, passer så godt. Jeg anbefaler å ta med kjæresten dit, sier Helene.  

Sverger til Hennig-Olsen Is

-Og du, Helene, det viktigste til slutt: Hvor kjøper du isen din?

- Provianten i Mandal. Og generelt sverger jeg jo til Hennig-Olsen, og da spesielt pistasjisen, sier Helene Bøksle.

Fakta om Helene Bøksle

Helene Bøksle er en av landets store stemmer innen moderne, tradisjonell musikk. Hun er oppvokst på Frydnes utenfor Mandal, og har utgitt flere kritikerroste soloplater. Hennes debutalbum ”Elverhøy” markerte starten på hennes karriere som sanger og formidler.

Her opplever du Helene Bøksle på Sørlandet i 2018

3.-4. mai 2018:

Helene Bøksle og Espen Grjotheim med KSO i Kilden

Helenes musikkvideoer med sørlandsbilder

Helene har i det siste lagt ut to nydelige sanger på Youtube, bildesatt av hobbyfotograf Frank Otto Pedersen i Landskapsfotografene

Helene Bøksle - Fagert er landet

Fagert er landet

Helene Bøksle og Ivar Bøksle - Sommarsong ´93

Hiv og hoi

Opplev havet på Sørlandet du også

Your Recently Viewed Pages