Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Opplev Ibsen på Sørlandet

Ibsen Museum in Grimstad
Henrik Ibsens gate i Grimstad.
Photo: Hanne Feyling©Visit Sørlandet

England har Shakespeare. Men Norge har Ibsen. Gå ikke glipp av muligheten til å oppleve Norges mest betydningsfulle forfatter i sørlandsperlen Grimstad.

Apotekerlærling i Grimstad

Henrik Ibsen ble født og vokste opp i Skien, men som femtenåring flyttet han til Grimstad for å bli apotekerlærling. Den unge mannen ble boende i sørlandsbyen til han var 22 år. Ungdomsår er ofte spennende, turbulente og intense år som preger et menneskes liv og personlighet. For Ibsen skulle Grimstad-årene bli alt dette – og mer til. Både for voksne og ungdommer kan et besøk i Grimstad gi nærere kjennskap til personen Henrik Ibsen. 

I 1900 skrev den 18-årige James Joyce: "Man må spørre seg om noe annet menneske i moderne tid har hatt slik en enorm innflytelse på den tenkende verden". 

Nei, man kan faktisk ikke forlate Grimstad uten å hilse på norgeshistoriens kanskje viktigste personlighet.

Reimanngården eksterior

Her i Reimanngården i Grimstad bodde og arbeidet Henrik Ibsen som apotekerlærling

I Ibsens fotspor i Grimstad

Anita Estensen er leder for Ibsen-museet i Grimstad og sitter på de beste Ibsen-tipsene for besøkende som kommer til den sjarmerende Sørlandsbyen. 

- Vi vet jo ikke hvor Ibsen har vært til enhver tid mens han bodde i Grimstad, det finnes ikke så mye dokumentasjon fra denne tiden. Men Grimstad sentrum har forandret seg forholdsvis lite etter at Ibsen flyttet. Fasader og hus er godt bevart, og stemningen i byen er fortsatt intakt. Så bare det å gå rundt i gatene her – det i seg selv kan gi en Ibsen-følelse, sier Estensen. 


Ibsen street art in Grimstad

Ibsen street-art

Hun forteller at Henrik Ibsen bodde i to forskjellige hus i løpet av tiden i Grimstad. 
- Begge husene kan besøkes og oppleves. Det huset han først bodde i, Reimanngården, huser i dag Kunstforeningen i Grimstad. Her kan en se vakre utstillinger, i tillegg kan man gå opp i andre etasje og se hvor Ibsen hadde soverommet sitt. Det andre huset Ibsen bodde i, er i dag Ibsen-museet. Her kan man blant annet se originalmøblementet fra apoteket der han arbeidet. Her kan man også se rommene hvor Ibsen studerte, skrev og sov, forteller Anita.
Det var også i vaktrommet i dette huset hvor Ibsen satt med sine kamerater og pratet om de fire p-ene: politikk, poesi, piker og punsj. Her ble tanker og ideer formet, og her skrev han faktisk også sitt første skuespill, Catalina.

Family fun at the Ibsen-museum in Grimstad

Bli bedre kjent med Ibsen på Ibsen-museet i Grimstad

Stor kjærlighet til Ibsen

- Med en gang Ibsen døde, var det en komite i Grimstad som begynte å samle inn gjenstander etter ham. Og i forkant av dette hadde komiteen allerede sørget for å få opp en plakett ved Reimannsgården og en bauta ved Fjære kirke. På grunn av denne tidlige innsatsen, har Grimstad i dag det eldste Ibsen-museet i Norge, forteller Anita.

Hun sier at det alltid har vært en stor kjærlighet til Ibsen i Grimstad – og mange har gjort en solid innsats for å ta vare på Ibsen-minnene.
- Likevel har ikke Grimstad kommersialisert Ibsen, sier Anita. 

Ibsens urtehage

I senere tid har det også kommet opp en Terje Vigen-statue på brygga. I tillegg har museet arbeidet med et spennende prosjekt som stadig blir mer populært blant de besøkende. På Dømmesmoen ved Grimstad har de gått systematisk til verks og laget Ibsens urtehage. Her kan besøkende komme og se urtene som var i bruk på Ibsens tid. Det var Ibsen som hadde ansvar for å samle inn urter til medisiner da han var apotekerlærling, og i denne hagen får en se hvilke urter som ble brukt på denne tiden. 
- Urtehagen er veldig populær å besøke. Mange tror at det var Ibsen selv som etablerte den, men det var det ikke. Men her viser vi litt av hvilket forhold mennesker hadde til planter tidligere. Du kan lære om hva de visste og hva de ikke visste. Noen av urtene gjorde seg nok egentlig bedre i en blomsterbukett enn i en medisin, sier Anita.

Ibsen's herbal garden at Dømmesmoen in Grimstad

I Ibsens urtehage på Dømmesmoen kan du lære mer om urter som ble brukt på Ibsens tid

Kan man spise og drikke de samme stedene som Ibsen?

Dessverre hadde den unge Henrik Ibsen svært lite penger. Etterhvert måtte han bruke det lille han hadde på farsbidrag. En av tjenestepikene fikk barn da Ibsen var 18 år, og han ble idømt farsbidrag for dette barnet. Ibsen hadde heller ikke lønn som lærling, han hadde bare kost og losji, så hans økonomiske situasjon var temmelig umulig. Faktisk var det sånn at han nesten havnet i gjeldsfengsel flere ganger. Nei, Ibsen hadde nok ikke råd til å gå på kafe, selv om vi selvsagt gjerne skulle ha hatt noe sånt å vise til. Ibsen hadde to nære venner i Grimstad, og den ene av dem forteller at Ibsen ikke hadde råd til sokker. 

Kids eating pastyr at Café Ibsen in Grimstad

Café Ibsen serverer lokal mat inspirert av Ibsens liv

Portrait Anita Estensen

Anita Estensen foran Ibsen-museet

Anita Estensens anbefalinger for den som vil oppleve Ibsen i Grimstad

For den som reiser med ungdom:


For ungdom anbefaler jeg guidet tur i museet slik at dere får høre den dramatiske historien om de årene han bodde her. Som tenåring vil det være lett å kjenne seg igjen i de krisene Ibsen opplevde. Mange skoleklasser tar en vandring over heia for å også oppleve Hamsun mens de er her. 

For den som reiser med barn:

- Det er vakkert å gå langs bryggene i Grimstad, det som vi kaller for brygge-slengen. Der passerer dere en statue av Terje Vigen. Kanskje kan dere prøve å finne ut hvilket vers fra diktet statuen symboliserer?


Urtehagen er også en fin tur for barn. Der kan man gå på jakt etter hvilke planter vi bruker i dag. På Ibsens tid hadde man en teori om at en farge eller formen på et blad kunne si noe om hva det hjalp for. For eksempel kunne et hjerteformet blad hjelpe for hjertet. 

For den voksne på tur: 

I tillegg til museet, kunstutstilling og urtehagen, så anbefaler jeg et besøk på Kafe Ibsen som ligger rett over gata for Ibsen-museet. Kafeen er veldig tro mot Henrik Ibsen. På dagtid kan du spise lunsj her. På kvelden får du servert italiensk mat. Ibsen bodde mye av sitt voksne liv i Italia, og menyen er utviklet med utgangspunkt i disse årene. Kafeen har en morsom meny med mange røverhistorier om Ibsen. Du skal nok ikke tro på alt, men det er veldig underholdende. 

Statue of Ibsen's Terje Vigen in Grimstad

Se Terje Vigen statuen i Grimstad havn

Filmspel™ Henrik - stedbundne filmfortellinger om Henrik Ibsen i Grimstad!

Filmspel™ Henrik er et konsept som er utviklet av produksjonsselskapene Filmplot og Sanden Media. Konseptet er en videreutvikling av sjangeren «historisk spel» som har lang tradisjon i Norge. I et Filmspel oppfordres publikum til å dra på̊ jakt etter QR-koder. Når publikum finner en kode og skanner den med mobilene sine, får de tilgang til en filmatisert fortelling som har sitt utspring i plassen hvor de fysisk befinner seg.

Filmspel™ Henrik består av seks filmer som blir tilgjengelige gjennom seks QR-koder ved Henrik Ibsen-minnene i Grimstad. Stedene er: Ibsen-museet, Ibsen-hagen, Terje Vigen statuen på brygga, Reimanngården, Ibsens urtehave på Dømmesmoen og Terje Vigens grav ved Fjære kirke.

Kartet som viser stedene man kan gå på jakt etter QR-koder er tilgjengelig hos Visit Grimstad på nett og på turistkontoret.

Fakta om Henrik Ibsen

Henrik Johan Ibsen (1828-1906) er en av verdens mest kjente forfattere. Hans skuespill spilles idag verden over. Både hans dramatikk, tematikk og de sterke rollefigurene gjør at han stadig er aktuell. 

Henrik Ibsen regnes som grunnleggeren av det moderne, realistiske drama. 

Henrik Ibsen vokste opp i Skien, men bodde og arbeidet i Grimstad i flere år. 

Ibsen- og Hamsundagene

Festivalen arrangeres hvert år, den første helgen i august. Festivalens utgangspunkt er litteraturen. Mens det er mange utenlandske turister som besøker Ibsen-museet, så er denne festivalen på norsk. Her kan en oppleve teater, konserter, opplesninger og debatter. 

Les mer: Ibsen- og Hamsundagene

Opplev Ibsen i Grimstad

Flere kulturopplevelser

Your Recently Viewed Pages