Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Topp ting å gjøre på Sørlandet for deg som elsker dyr

Girl holding small turtle in her hands at Den Lille Dyrehage
Den lille Dyrehage.
Photo: Den Lille Dyrehage
Sørlandet har flust med opplevelser for deg som elsker dyr. Oppholder du deg ute i naturen vil du naturlig nok treffe på både dyr og fugler og i Setesdalsheiene kan du være heldig å støte på en villreinflokk. Velger du en av disse opplevelsene garanterer vi at du treffer dyr og du kan selv velge hva slags grad av nærkontakt du ønsker. Vi har også inkludert skalldyr, fisk og fugl i denne oversikten. 

Se en dyrepresentasjon i Dyreparken

Ingen over, ingen ved siden. Dyreparken er Norges mest besøkte opplevelsespark med omkring en million besøkende hvert år. Det fine med Dyreparken er at her er det åpent hver dag hele året, så hvis du vil ha litt ekstra plass kan du legge besøket utenom høysesongen. 

I Dyreparken møter du 139 ulike dyrearter fra hele verden, og hver dag kan du se flere ulike dyrepresentasjoner med de flinke dyrepasserne, også kjent fra programmet "Dyrepasserne" på TV2. Dyreparken har en egen kalender med oversikt over hvilke dyr som presenteres når. Under presentasjonene lærer du mer om de ulike dyrene og du kan komme tett på noen, mens andre er det lurt å holde trygg avstand til.

Dyreparken er også del at et stort internasjonalt bevaringsprogram for utrydningstruede dyr og omkring 20 av dyrene i Dyreparken er med i dette programmet. 

Tiger in Kristiansand dyrepark Zoo Dyreparken
Tiger in Kristiansand dyrepark Zoo Dyreparken.
Photo: Inger Hutchinson, Visit Sørlandet

Sibirsk tiger

Besøk Norges største regnskog og klapp en slange

Norges største regnskog befinner seg i Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia i Gjerstad. I regnskogen treffer du apekatter og krokodiller, skilpadder, fugler, fisker, lemurer, slanger og sommerfugler og mange andre dyr og småkryp. Her bor blant annet Panser-Svein, Norges kuleste (og eneste) beltedyr. Slangejungelen er stedet for de aller tøffeste. Her kryper slangene fritt omkring. Tør du å gå inn?

I Den Lille Dyrehage kan du være med på mating av dyrene hver dag hele året og det er dyrepresentasjoner på ulike tidspunkt gjennom dagen. 

I tillegg til regnskogen har Den lille Dyrehage uteområde for surikater, gårdsdyr og kenguru.

Bli bedre kjent med elgen

På tamelgsenteret Elgtun på Byglandsfjord i Setesdal får du nærkontakt med elg. Her kan du bli med på mating av elgen flere ganger om dagen. Ønsker du å bli enda bedre kjent med skogens konge, blir du med på en vandring i skogen for å lære mer. Om våren kan du også møte de nyfødte elgkalvene og bli med på mating av de søte små. 

Hos Adventure Norway på Bjelland i Lindesnes kommune kan du også bli med på elgsafari.

Elgtun in Bygland, Setesdal.
Close encounter with the elks at Elgtun in Bygland..
Photo: Jarle Thorkildsen

Elgtun

Dra på selsafari i kajakk

På Hagefjordbrygga utenfor Tvedestrand holder aktivitetsbedriften Kote Null til. De tilbyr opplevelser på og under vann og en av dem er selsafari i kajakk. 

Kote Null tilbyr også fridykking og opplevelser i Raet Nasjonalpark der du kan lære mer om livet under vann. 

Seal on rock
Kote Null.
Photo: Per Arild Gjerde

Selsafari i kajakk

Se villaks i laksetrappa

Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen i Lyngdal kan du lære mer om villaksens liv. Senteret er bygget på juvkanten over Kvåsfossen og under fossen er det lagd en imponerende laksetrapp inne i fjellet, som laksen kan bruke for å svømme forbi fossen. Inne i fjellet er det store panoramavinduer der laksen kan studeres på nært hold.

Prøv hundekjøring med elleville huskyer

I Sirdal kan du komme du tett på både dyr og natur hvis du blir med på hundesledekjøring med Sirdal Huskyfarm. Elleville, glade og sterke hunder (Alaska husky) trekker sleden med deg ombord helt opp på de hvite viddene i Setesdalsheiene. Roper du høyt "JA", gir hundene bånn gass bortover snøen. Om kvelden kan du teste ut vinterspa og senke kroppen rolig ned i en varm badestamp under stjernehimmelen. 

Opplegget og turene tilpasses hver enkelt gjest eller gruppe basert på ønsker og ferdighetsnivå og du kan velge mellom dagsturer eller overnattingsturer. Hundekjøring tilbys også om sommeren. 

Sirdal Huskyfarm - hundekjøring i Norge

Kos med gårdsdyrene

Spesielt for de aller minste kan det være veldig spennende med et gårdsbesøk. Her kan du klappe smådyr som sauer og geiter, holde kaniner eller ri på hest. 

Gårdsdyr finner du også i Den Lille Dyrehage og i Dyreparken i Kristiansand. 

Ta en ridetur

"Hest er best" er det mange som mener. En tur på hesteryggen kan gi både trening, mestring og fine naturopplevelser. På Tromøya utenfor Arendal tilbyr Wannado hesteopplevelser i mange varianter. Hva med en ridetur i strandkanten ved Raet Nasjonalpark eller en skogstur med dyktig hesteguide som leder vei?

Kjerlingland utenfor Lillesand arrangeres ridekurs og -leirer og rideturer med guide for 2-7 personer. Du kan også bestille private ridetimer dersom du ønsker å lære å ri eller bare trenger litt oppfriskning av ridekunnskapene. 

Horseback riding in Raet
Wannado.
Photo: Wannado

Ridetur med Wannado i Raet Nasjonalpark

Klapp en torsk i Risør Akvarium

På kaia i Risør finner du Sørlandets eneste saltvannsakvarium. Her kan du utforske livet i havet og bli bedre kjent med over 100 arter av fisk, skalldyr og andre organismer som bor i havet.

Bli med på foring av fisken og prøv å fange en krabbe i krabbetanken. Klapp en torsk eller se en hummer skifte skall. I tegnerommet kan du tegne og fargelegge noe av det du har sett i løpet av besøket og du blir også bevisstgjort i forhold til marin forsøpling.

Children inside Risør Akvarium
Risør Akvarium.
Photo: Peder Austrud, Visit Sørlandet

Risør Akvarium

Bli med på fuglekikking på Lista

Lista er et av de beste områdene i Norge for fuglekikking. Det er her trekkfuglene kommer først til om våren og det siste stedet de forlater før de drar sørover om høsten. Lista er kjent for å ha et stort artsmangfold av fugler. På Lista Fuglestasjon på Lista Fyr kan du lære mer om fugl og bli med på merking av fugl. Fuglekikking er en populær aktivitet som passer for alle. På Lista finner du flere skjul og hytter som er bygd for at du kan sitte i le og beskyttet for vind og vær.

Lei et skjul i skogen og kom tett på dyre- og fuglelivet

Naturfotografen Leiv Arne Aakseth tar deg med på naturguiding i Marnardals dype skoger. Om du er ivrig naturfotograf selv eller du bare har lyst til å komme tett på fugler og dyr, er dette en perfekt opplevelse for deg. Fra et av fugletittingsskjulene er du godt beskyttet for vind og vær. Vanlige fulger og dyr du kan se i dette området er spurvehauk, hønsehauk, nøtteskriker, elg og rådyr.

Hold en hummer på Fiskebrygga i Kristiansand

Reinhartsen på Fiskebrygga i Kristiansand er et spennende sted å ta turen innom. I kummene i fiskehallen er det fullt av torsk, krabber og hummer som du kan studere på nært hold og kjøpe med deg hjem. Spør du fint, så får du kanskje lov til å holde en hummer. 

Girls holding lobster at Fiskebrygga, Kristiansand
Fiskebrygga Kristiansand .
Photo: Hanne Feyling, Visit Sørlandet

Fiskebrygga i Kristiansand

Her finner du de flotte dyreopplevelsene
Dyreparken i Kristiansand er Norges største familieattraksjon med et komplett opplevelsestilbud for hele familien, inkludert overnatting. Read more
Dyreparken i Kristiansand
Besøk Norges største regnskog i Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia i Gjerstad. Read more
Den Lille Dyrehage i Gjerstad
Bli med på en opplevelse litt utenom det vanlige - elgsafari i Bjelland, Lindesnes kommune. Read more
Elgsafari i Lindesnes - Adventure Norway
Sommeren i Kristiansand må inneholde en tur på Fiskebrygga. Hos Reinhartsen serveres det smaksprøver av både hjemmelagd røklaks og piratburger. Read more
Reinhartsen på Fiskebrygga
På Holte Gård i Randesund finner du kafé, gavebutikk og sommergartneri og åpen gård med smådyr. Read more
Randesund Lysstøperi og Gaveloft
Stor og flott familiepark like utenfor Mandal. Read more
Lindland Gård
Wannado lar deg oppleve idyllisk Sørlandsnatur på kajakktur, RIB-tur eller fra hesteryggen. Read more
Wannado opplevelser i Sørlandsk natur
Eikerapen Gjestegard er et helt nytt hotell i Åseral med rolig atmosfære og en nydelig beliggenhet. Read more
Eikerapen Gjestegard
Sirdal Huskyfarm skaper ekte opplevelser gjennom historie, mennesker og natur. For dem er det viktig å vise gjestene verdien av urørt natur, formidle… Read more
Sirdal Huskyfarm
Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen, er plassert helt ute på juvkanten nedenfor den flotte Kvåsfossen. Opplev laksen på nært hold inne i fjellhallen! Read more
Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen
Sørlandets eneste saltvannsakvarium ligger midt i Risør sentrum. Her kan du oppleve 500 fisk og havdyr, hovedsakelig fra norske farvann, men også… Read more
Risør Akvarium
Wannado Hesteopplevelser tilbyr mestringsbyggende aktiviteter og hyggelige opplevelser med trygge, gode islandshester. Om du  har lyst på… Read more
Hesteopplevelser i Raet nasjonalpark
Lindland Gård har 2 flotte ferieleilligheter på Lindland i Holum, like ved familieparken, bare 150 m fra Mandalselva. Read more
Lindland Gård
Jegertunet Feriesenter på Øysang ved Risør tilbyr utleie av leiligheter, suiter og rom. Read more
Jegertunet Feriesenter
Fossdal Gaard ligger vakkert til for seg selv, ved Elva Litleåna. Read more
Fossdal Gaard
Fosseland Gjestegård er å finne på Nordsjøveien mellom Feda og Flekkefjord. Read more
Fosseland Gjestegård
Opplev naturen på en ny og spennende måte. Lær å ta hånd om ditt eget hundespann. Read more
Hundekjøring ved Hovden
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Les mer om Sørlandet

    Your Recently Viewed Pages