Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Har du noen gang klappet en elg før?

Tro det eller ei, men det kan du faktisk gjøre på Elgtun. For her er nemlig elgene helt tamme. De majestetiske dyrene elsker å bli kost med, og hvis du byr de på en banan eller to – ja da er lykken fullkommen.
Klapp en elg på Elgtun
Klapp en elg på Elgtun.
Photo: Elgtun
Elgtun ligger i naturskjønne omgivelser i Grendi i Bygland, en drøy times kjøretur fra Kristiansand. I Landeskogen har de over 100 dekar med inngjerdet skog å boltre seg på, og her finner den mesteparten av maten sin selv.

- En voksen elg kan spise åtte tonn planter i året. Nå om sommeren går det gjerne nedpå 50 kilo om dagen, sier dyrepasser Maren Emilie Berner.

Hun innehar masse spennende kunnskap om biologien og atferden til skogens konge, som vi må innrømme at vi faktisk ikke kan så veldig mye om selv. Vel, bortsett fra at elgen er Norges største pattedyr, og at elgoksen har gevir.

Derfor er det kjempegøy å høre på når Maren forteller.

- Geviret er egentlig litt upraktisk for elgen når den skal ta seg frem gjennom skogen. Etter brunsttiden – når elgoksen ikke har så stort behov for å kjekke seg for damene lenger – feller han derfor geviret sitt, og så vokser det ut et nytt igjen, sier hun.

Maren har også en masse nerdete elgfakta på lager. Som at dyra kan løpe 60 kilometer i timen på de lange beina sine, og dykke helt ned til fem meters dybde. Elgmøkka lages det papir av i Sverige, mens oljen fra elgpelsen egner seg utmerket til tørr og sart hud.

Dyrepasser Maren Emilie med nyfødt elg på Elgtun
Dyrepasser Maren Emilie med nyfødt elg på Elgtun.
Photo: Camilla Høy

Maren Emilie med nyfødt elg

Kloke dyr

Og vet du hva elgen gjør hvis den har litt magevondt eller kjenner på annet ubehag? Jo, den tygger på seljekvister. Barken på seljetreet inneholder nemlig salisylsyre som virker beroligende og smertestillende. 

- Dette har elgen funnet ut av helt på egen hånd. Det er med andre ord kloke dyr vi har med å gjøre, forteller Maren, mens vi beveger oss mot hegnet hvor elgoksene Tørsten og Orvar ligger og dovner seg nede på sletta i skyggen av et tre. 

Elgkua Elvira har nettopp fått tvillingkalver som spretter rundt blant smørblomster og fargerike lupiner litt lenger borte i fjellskråningen. Kalvene er bare noen uker gamle, og fremdeles litt folkesky. Men Tørsten og Orvar derimot, lar seg ikke be to ganger når Maren dukker opp med favnen full av bananer.

Det drønner og rister i bakken idet halvannet tonn elg kommer byksende mot oss for å sikre seg litt av godsakene. Det er virkelig et imponerende syn. 

- Alle elgene her har vokst opp i parken, derfor er de tamme. Tørsten må nok sies å være den mest sosiale av dem. Han er klikkertrent og kan derfor en del triks, som å rygge, kysse og stå på tre bein, forteller Maren.

Gjennom foringsstasjonen i innhegningen stikker Tørsten hodet sitt ut, og varsomt spiser han fra hånden vår. Innimellom munnfullene snuser han på oss med den myke mulen sin, og han virker svært så tilfreds når vi klør ham litt bak ørene.

Elgen elsker banan på Elgtun
Elgen elsker banan på Elgtun.
Photo: Inger L. Hutchinson©Visit Sørlandet

Elgen elsker banan

Unik naturopplevelse

Også sjefs-elgen Orvar lar seg kose med etter å ha fortært et par bananer. Han er eldstemann i elgflokken, og «mannen» til Olga som enda ikke har vist seg i dag.

Olga er drektig, får vi vite. Så Maren bestemmer seg for å lete etter henne, og sjekke at alt står bra til.

Dermed går ferden i elgtråkk oppover fjellet, og helt til topps hvor vi har god utsikt over Landeskogen. Med ett får vi øye på elgkua. Hun ligger i nærheten av ei lita myr, og her vakler to små nyfødte elgkalver rundt henne på ustødige bein.

«Så flink du har vært. Er du sliten nå vennen min?»

Maren nærmer seg Olga med varsomme skritt, men selv holder vi oss litt på avstand. Maren vil først forsikre seg om at elgkua ikke blir stresset over vår tilstedeværelse.

- Det gjelder å lese elgens signaler. Hvis Olga legger ørene ned og reiser bust er det ikke greit av vi er her, sier hun med lav stemme.

Den nybakte moren ligger rolig i gresset hvor hun veksler mellom å slikke kalvene sine rene for blod og spise på morkaken. Maren får komme helt bort til kalvene og kose med dem. De har begge en hvit stripe i bakenden, så da er det mest sannsynlig snakk om to jenter, får vi vite.

- Det at vi får lov til å være så tett på, er en stor tillitserklæring fra Olga. Det viser at hun er trygg på oss, sier Maren.

Vi blir sittende en lang stund uten å si noe, skjønt innforstått med at dette må være sommerens vakreste eventyr og en unik naturopplevelse som er de færreste forunt.

Morskjærlighet på Elgtun. Kalven på bildet er bare en time gammel.
Morskjærlighet på Elgtun. Kalven på bildet er bare en time gammel..
Photo: Camilla Høy

Kalven på bildet er bare en time gammel.

På dyrenes premisser

Så med ett knaker det i noen kvister et stykke bak oss, og Tørsten stikker hodet sitt frem. Han er veldig nysgjerrig på kalvene som nå har lagt seg til for å die. Men han våger ikke å nærme seg, for han vet at han kommer til å bli kjeppjaget av Olga.'

På vei tilbake igjen til besøkstunet slår han følge med oss hele veien ned. 
- Det pleier han å gjøre når folk er med på guidede turer. Han er skikkelig selskapssyk, forteller Maren.

Slike guidede turer i hegnet til elgen tilbys på forespørsel til større grupper som vil besøke Elgtun, alltid sammen med en dyrepasser. For selv om elgene i parken er tamme, må vi aldri glemme at dette er digre dyr med instinktene sine på plass, og disse instinktene skal vi respektere.

- Derfor sier vi alltid at parken skal være på dyrenes premisser. Vi legger aldri unødvendige påkjenninger på elgen. Det er de som skal komme til oss av egen fri vilje, og ikke vi som skal komme til dem, sier Maren.

Fôring av elgene nede ved fôringsstasjonen får alle besøkende i parken bli med på. Her fotograferes det flittig med mobiltelefoner, og mang et blinkskudd blir sendt ut i form av sommerhilsener til familie og venner.

Etter fôring kan publikum få prøve seg på en elgquiz, de kan se film om elgen, lage smykke med elgtenner på, kose med kaniner og teste ut balanseferdighetene sine på stylter.

Blir man sulten som følge av alle aktivitetene, serveres det lokale elgburgere og elgpølser fra Hovdestøylen i kafeen, pluss is og kaker. Det er også mulig å benytte seg av Elgtuns utplasserte griller dersom man har med seg medbrakt.

Elgen Tørsten på Elgtun
Elgen Tørsten på Elgtun.
Photo: Elgtun

Elgen Tørsten

Glamping

Ettermiddagene og kveldene i parken er forbeholdt besøkende som har forhåndsbestilt «dag og natt» med elgen.

Dette er et nytt og spennende konsept hvor gjester kan observere elgene i fred og ro etter at parken har stengt. Her har man altså hele Elgtun for seg selv. Natten tilbringes i canvastelt med myke senger og med utsikt mot hegnet hvor elgene pleier å være svært aktive etter solnedgang. 

- Særlig kalvene våkner til live da. Det er et utrolig fint syn å se dem leke sammen i blomsterenga nede på sletta. Man kan også gå opp i et av utsiktstårnene hvor man har full oversikt over alt som elgene foretar seg. Jeg tror jeg kan love sommerens beste ferieminne, smiler Maren.

Elgtun er en del av Natur Norge AS som skal legge til rette for naturbaserte opplevelser og naturglede. Natur Norge er også eier av Nasjonalt Villakssenter - Kvåsfossen og Viltgården. Se naturnorge.no for mer info.

En tur til Elgtun kan også kombineres med:

Overnatting nær Elgtun

Flere familieopplevelser på Sørlandet

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages