Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

13 barnevennlige museer på Sørlandet

Barn på Sørlandets kunstmuseum SKMU .
Photo: SKMU
Barn på Sørlandets kunstmuseum SKMU .
Photo: SKMU

Museum er gøy, og de fleste museene på Sørlandet har opplevelser og aktiviteter for barn.

Sjøfartsmuseet i Aust-Agder .
Photo: Gerd Corrigan
Sjøfartsmuseet i Aust-Agder .
Photo: Gerd Corrigan

Vi hjelper deg å finne de beste museene som lærer historie samtidig som ungene har det gøy.  

Barnas kunstmuseum på Sørlandets kunstmuseum .
Photo: Visit Sørlandet
Barnas kunstmuseum på Sørlandets kunstmuseum .
Photo: Visit Sørlandet

Kuben museum og arkiv i Arendal    

På KUBEN i Arendal kan dere besøke barnas egen utstilling, Barndom. Hvordan var det å være barn på 1900-tallet? Reis med tidsmaskinen, heis seil, kle deg ut eller melk ei ku. Utstillingen er morsom og lærerik for både små og store. Barna kan også gå på skattejakt i utstillinger, med premier til slutt.

Næs Jernverksmuseum, Tvedestrand

På det gamle jernverket på Nes skjuler museet en 300 år lang historie om hvordan jern og stål ble framstilt i gamle dager. Filmer, og en spennende omvisning forteller historien om livet på verket. Du kan se vannhjul og blåsemaskin i drift, museumsbutikk og en liten kafé med tradisjonsrike munker. 

Hagebruksmuseet, Grimstad    

Hagebruksmuseet ligger på friluftsområdet Dømmesmoen, i Grimstad. Her er turløyper i skogen, et blomstrende parkanlegg, klatretårn og et tre man kan gjemme seg inni. På museet fortelles historier om bier og blomster, hermetikk, rips og rabarbra. Og i kafeen serveres fristende, hjemmelagde vafler.    

Sjøfartsmuseet, Grimstad

På Sjøfartsmuseet, i Grimstad blir du skipper på de syv hav eller du kan gå på skattejakt, løse morsekoder, lære sjømannsknuter eller få en ekte sjømannstatovering på armen. I museets egen kafé serveres smakfulle lunsjretter, og på brygga utenfor museet kan du nyte en iskrem eller ta en forfriskende dukkert i sjøen. 

Setesdalsbanen i Vennesla 

Bli med på tur i flott natur med ærverdige damplokomotiver og gamle trevogner. Setesdalsbanen er Norges første museumsjernbane. Banen gikk opprinnelig fra Kristiansand til Byglandsfjord i Setesdal, en strekning på 76 kilometer. I dag er det 8 kilometer fra Grovane i Vennesla til Røyknes stasjon som utgjør museumsjernbanen. På Setesdalsbanen får du en historisk togtur med over hundre år gamle lokomotiver.

Kristiansand museum

Har du lyst til å se hvordan livet var i livet i Kristiansand, Setesdal og Eiken, her kan du gå inn i de gamle husene og få et innblikk i hvordan folk levde i Kristiansand i gamle dager. Du kan også traske rundt i minibyen med miniatyrhus fra Kvadraturen. På musset er det aktiviteter for barn og det er mulig å hilse på dyrene, klappe lam og kaniner. Utstillinger og kafé.

Gimle gård i Kristiansand

Gimle gård fra cirka 1800, er landsdelens vakreste herregård. Museet har en omfattende samling av malerier, møbler, sølv, porselen og glass og andre gjenstander. Her får du guidet omvisning hver time i juli. Utenfor er det en engelsk landskapspark og en rosehage.

Kristiansand kanonmuseum

Kristiansand kanonmuseum har verdens nest største kanon (kaliber 38 centimeter). Den kan faktisk skyte halvveis til Danmark. På museet får du se en stor utstilling av militære uniformer, hjelmer og andre kule ting. En museumsjernbane du kan kjøre med og det er kiosk og suvenirsalg.

Barnas kunstmuseum (Sørlandets kunstmuseum) Kristiansand

Barnas kunstmuseum ligger midt i Barnas By Kristiansand. Barna kan utforske og klatre inn i et stort skap og oppdage kunsten inn i det. Det er også et lite verksted hvor barna kan skape sin egen kunst. Det er en kaffebar som holder til i samme lokale, og de selger selvfølgelig varm kakao.  

Odderøya museumshavn i Kristiansand

Midt i Barnas By Kristiansand kan barna lære mer om livet i og rundt sjøen. Museet har et lite akvarium hvor du kan se livet i fjæra helt på nært hold. Ta ungene med til byen for å lære dem å ro, padle på sup-brett, spikke barkebåter og annet moro. 

Sjølingstad Uldvarefabrik i Mandal

På Sjølingstad Uldvarefabrik får man se hvordan ull ble produsert i gamle dager. Her lærer du om det slitsomme livet på fabrikken, og barna kan selv lage forskjellige ullting i ullverkstedet. På museet produseres det fremdeles ullvarer på de gamle maskinene. I museumsbutikken er det utsalg av garn og ullpledd laget på fabrikken. Her er også en liten kafé.

Nordberg fort på Lista

Museet på Nordberg er Nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig. Her kan barna gå på stylter, leke i skyttergangene ute, og lære mer om de første bosetningene i området. I det lille verkstedet inne kan barna lage helleristninger. Fra fortet er det utsikt over det særegne Listalandet. 

DS Bjoren i Bygland

Ta en behagelig båttur på Byglandsfjorden med den gamle vedfyrte dampbåten DS Bjoren fra 1866. Turen starter på Bygland og går på Byglandsfjorden og tilbake. Rundturen tar cirka to og en halv time. Her får dere tid til å nyte naturen og prate med hverandre. Perfekt for en travel barnefamilie som trenger litt avkobling. Bjoren har fått Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa. Båten går i rute søndager i mai til august.

Ta en tur innom et museum for å lære mer om historien vår. Kle dere ut og ta et skritt inn i historien. Husk: Barn elsker historiefortelling, særlig når det blir lagt fram på en morsom og underholdende måte. 

Flere familieaktiviteter på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen